A venit Urâta – un reportaj românesc cu și despre depresie

O știm cu toții, mai din proprie experiență, mai din auzite. Nefasta perioadă face ca din ce în ce mai mulți oameni să o cunoască, consecințele fiind tot mai grave. Carter Center și Deutsche Welle aduc în România un proiect jurnalistic cel puțin interesant despre…depresie.

Vlad Mixich (HotNews) și Laurențiu Diaconu-Colintineanu (Deutsche Welle) au realizat o serie de interviuri cu diferite personaje ce, într-un fel sau altul, au intrat in contact cu cea pe care profesorul universitar Mihaela Miroiu a botezat-o Urâta. Din șase scurte testimoniale aflăm cum apare depresia, de ce vine ea, cum se manifestă și cum trec momentele ei cele mai acute. Poveștile sunt impresionante fără a fi melodramatice și, elementul cel mai de apreciat, vin din partea unor oameni care au curajul să-și asume această ”perspectivă asupra vieții”, după cum o descrie medicul psihiatru Silviu Isacu. Printre cei care au ales să vorbească despre propriile ‘întâlniri’ cu depresia se numără și istoricul Neagu Djuvara.

A venit Urâta nu este o mostră de literatură motivațională și nu oferă remedii sigure împotriva depresiei. Este, însă, o lucrare jurnalistică ce, tocmai prin mărturiile acelor persoane, îi poate ajuta pe cei care suferă de această boală.

Potrivit HotNews, partener al acestui proiect, unul din cinci români a suferit sau va suferi de depresie. Autorii A venit Urâta își doresc ca acesta să fie doar primul pas dintr-o campanie mai mare, mutarea următoare fiind așteptată din partea societății civile, a presei și a autorităților, ”care nu s-au ocupat de această problemă așa cum ar trebui.”

smart guess: Proiectul ăsta mi se pare o idee foarte bună dusă la bun sfârșit într-un mod  cât se poate de profesionist. Forma de prezentare multimedia e foarte populara in Statele Unite, si mi-a adus aminte de One in 8 million, un demers New York Times ce adună scurte mărturii din partea locuitorilor New York-ului. Revenind la depresiile noastre, A venit Urâta merită aplaudat și promovat cât mai mult, problema depresiei lipsind până acum de pe lista dezbaterilor și plângerilor românilor. Din păcate, a cam venit momentul să-i facem loc.

 

You may also like...