Americanii vor sa paveze autostrazile cu panouri solare

În afară de (oarecum) recenta criză financiară, Pământul trece de ani buni printr-o criză ecologică. Se pare că, în ultimul timp, marile puteri ale lumii s-au lovit de această problemă și au chiar au de gând să facă ceva pentru a remedia cât de cât situația actuală a mediului. Cea mai nouă propunere pentru viitor vine din SUA și reprezintă o posibilă soluție pentru rezerva de energie a țării. Astfel, conform Scientific American, Scott Brusaw, de la Solar Roadways, din Idaho, își dorește ca, într-o zi, toate autostrăzile Americii să fie pavate cu panouri solare care să asigure destulă energie pentru a înlocui centralele ce ard combustibili fosili.

În teorie, totul sună ideal. Panourile solare, deși umbrite, evident, de trafic, și cu o eficiență de 15%, tot ar produce de trei ori mai multă energie decât americanii au produs vreodată. De asemenea, acestea vor avea încorporate sisteme de încălzire, pentru a topi gheața și zăpada, și toate marcajele rutiere sau mesajele de avertizare vor fi, de fapt, LED-uri aflate și ele între straturile acestor panouri solare. În cazul în care mașinile electrice vor începe, în sfârșit, să devină populare, ”autostrăzile solare” vor putea reprezenta o soluție foarte la îndemână pentru încărcarea lor.

Singura problemă? Încă nu există sticlă destul de rezistentă pentru a putea construi panouri solare care să paveze cei 260.000 de kilometri de autostrăzi naționale din Statele Unite. De asemenea, costurile pentru crearea unui astfel de material vor fi destul de mari. Potrivit estimărilor lui Brusaw, cercetările vor dura între 3 și 5 ani, vor costa între 15 și 25 de milioane de dolari, iar prețul pentru producția în masă va fi de aproximativ 3 dolari la metru pătrat.

Scott Brusaw a dezvoltat deja un prototip pentru aceste panouri solare, urmând ca în februarie 2016 să înceapă perioada de teste. Mai întâi, ele vor fi verificate de Departamentul Transporturilor din Statele Unite și, dacă vor primi aprobarea acestuia, vor trece la încercarea rezistenței materialului.

smart guess: Trebuie să recunoaștem că ar fi soluție, pe cât de originală, pe-atât de eficientă. Tot respectul pentru ei, dacă vor reuși să implementeze acest proiect. Dar vă dați seama, domnule Primar, cât de magnifici am fi noi dacă am avea o autostradă suspendată pavată cu panouri solare? Pe lângă faptul că acest măreț plan ar fi dus la bun sfârșit, am putea să intrăm și în Cartea Recordurilor, așa cum știm că vă doriți de fiecare dată.

 

You may also like...