Anamaria Marinca, elogiata (din nou) de presa din Marea Britanie

Da, stiu, pot fi acuzat ca ma intorc deja obsesiv la subiectul ‘Anamaria Marinca’. Nu pot, insa, sa nu fiu macar un pic mandru cand o actrita romanca este laudata pentru talentul si curajul sau in doua dintre cele mai importante ziare britanice. In ultimele zile, The Independent si The Daily Telegraph i-au dedicat Anamariei Marinca cate un articol, cu ocazia premierei piesei 4:48 Psychosis, in care actrita joaca rolul principal (singurul, de altfel).

Ambele ziare subliniaza dificultatea rolurilor alese, in general, de Marinca. The Independent spune ca “nimeni nu o poate acuza pe actrita ca isi face viata usoara”, iar The Daily Telegraph remarca discrepanta intre Anamaria-cea-mereu-zambitoare si personajele sale atat de greu incercate. Actrita romanca a fost prezentata publicului britanic prin filmul de televiziune Sex Traffic, unde a jucat rolul unei victime a traficului de persoane, castigand si un premiu Bafta. A urmat succesul lui 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, iar acum, ea joaca la teatrul Young Vic, din Londra, rolul unei bolnave psihic.

“Cu cat e mai dificil, cu atat e mai bine”, declara Anamaria in The Independent. “Daca primesc un rol care nu imi ridica probleme, atunci le creez eu.” Partea cu care nu este atat de confortabila este impresia pe care spectatorii si-o formeaza despre ea, in urma acestor roluri. “Atunci cand promovam 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, lumea imi tot cerea opinia despre avort. Dar cine sunt eu ca sa ofer raspunsuri? Slujba mea este sa ridic intrebari.”  Actrita a vorbit si despre relatia pe care o are cu personajele sale. “Cred ca un actor este ca un atlet al sufletului – te antrenezi ca sa sari intr-o alta realitate. Pentru a juca cu sinceritatea un sentiment, trebuie sa il simt cu adevarat, asa ca, atunci cand fac dus, atunci cand ma plimb pe bicicleta, si chiar si atunci cand nu ma gandesc la el, personajul meu este cu mine.”

In The Daily Telegraph, Marinca spune ca ea nu isi cauta aceste roluri extreme, “ele se intampla, pur si simplu”.  Vorbind despre piesa scrisa de Sarah Kane, un spectacol ce a fost vazut de multi drept un bilet de adio (textul fiind terminat cu putin timp inainte ca autorea sa se sinucida), actrita romanca spune ca nu este doar despre moarte. “In primul rand, este despre un moment al noptii, 4:48am, un moment intunecat ce, paradoxal, duce la unul de luciditatea in mintea autoarei. Nu este doar despre o boala personala, ci este o metafora despre imbolnavirea intregii umanitati.”

smart guess: Cred ca Anamaria Marinca o sa aiba un viitor destul de stralucit pe scenele si in filmele britanice. Asta e rasplata talentului si a curajului de a incerca acolo unde nu foarte multi actori romani au reusit. Evident, Romania si-a adus si ea contributia, determinand-o pe Marinca sa se stabileasca la Londra. Speram, insa, ca ea nu va parasi si cinematografia autohtona, filmele noastre mai au nevoie de ea. Felicitari (din nou), Anamaria!

 

You may also like...