Aproape 46 de ani de la aselenizare

Pe 20 iulie 1969, aproximativ 500 de milioane de oameni din intreaga lume urmareau in fata televizoarelor cum Neil Armstrong devenea primul om care paseste pe Luna. Desigur, in exact acelasi moment s-a nascut si mult-parodiata expresie “un pas mic pentru om, unul urias pentru omenire”. Se implinesc, deci, 40 de ani de la un eveniment istoric sau, potrivit ‘conspiraciosilor’, de la una dintre cele mai mari farse din istorie.

Exista numeroase teorii care sustin ca, de fapt, aselenizarea ar fi fost trucata si toate imaginile transmise la televizor veneau din studiouri hollywoodiene. Printre dovezile care sustin aceste acuzatii se numara lipsa unor importante documente (planuri, desene, casete video) din arhiva misiunilor Apollo, cateva anomalii in ceea ce priveste fotografiile si filmarile din timpul aselenizarii (umbre inconstante, un fundal identic pentru poze facute la kilometri distanta, urmele unor insemnari pe pietrele lunare etc.), steagul SUA, care pare sa fluture, in ciuda faptului ca pe Luna nu exista vant, sau moartea unor persoane cheie din echipa misiunilor Apollo. Desi, la inceput, aceste teorii au creat multa valva, cu timpul, acuzatiile au fost demontante rand pe rand de catre specialisti independenti sau din cadrul NASA.

Pentru a vedea ce parere au si ce mai tin minte britanicii despre evenimentul de acum 40 de ani, cotidianul The Independent a efectuat un sondaj de opinie la care au participat mai mult de 1000 de persoane. Rezultatele au fost destul de neplacute pentru cei care au luat parte la misiunile Apollo. Astfel, 25% dintre cei intervievati nu cred ca Neil Armstrong sau Buzz Aldrin au ajuns vreodata pe Luna, iar 44% considera ca programul Apollo a reprezentat o risipa de bani. La capitolul ‘ignoranti’ intra 11% dintre cei care au raspuns sondajului, acestia fiind de parere ca aselenizarea a avut loc in anii ’80. Poate cel mai dureros raspuns al chestionarului a fost dat de 1% dintre participanti, ei fiind convinsi ca primul om pe luna a fost Buzz Lightyear – personaj din seria de animatie Toy Story.

smart guess: Minciuna sau nu, aselenizarea reprezinta unul dintre cele mai importante evenimente din istorie, fie ca este vorba despre cel mai mare efort tehnologic de pana acum, fie ca vorbim despre cea mai mare farsa din istorie. Personal, inclin, totusi, sa cred ca e vorba de prima varianta. Chiar si-asa, pentru echipajul Apollo 11 si tot personalul NASA trebuie sa fie mult mai dureroasa confuzia cu un personaj de desene animate aparut la 30 de ani de la eveniment. Citand niste clasici in viata: this is the world that we live in.

 

You may also like...