Arta contemporană a prins viață în cea mai aglomerată piață din Londra

Antony Gormley, unul dintre cei mai apreciați artiști contemporani ai Angliei, a organizat în Trafalgar Square proiectul One and Other. Potrivit Good Magazine, acesta a transformat piața din care Amiralul Nelson veghează într-un adevărat fenomen cultural. Ideea One and Other este destul de simplă: timp de 100 de zile (6 iulie-14 octombrie), 2,400 de voluntari aleşi la întâmplare din peste 32,000 de aplicanţi au ocazia să devină, pentru o oră, opere de artă. Gormley îi urcă pe rând pe o coloană asemănătoare celorlalte monumente aflate în piaţă şi îi lasă să facă tot ceea ce vor. Evident, fiind vorba de bravii englezi, s-au înregistrat destul de multe cazuri de nuditate publică 🙂

Printre alte exemple, artiştii/operele de artă de ocazie cântă, dansează, protestează, mulţumesc cuiva, pictează sau, pur şi simplu, discută cu publicul adunat în faţa coloanei. Pentru că da, există public. Tot timpul se găsesc privitori prin jur, ajungându-se până la 200 de spectatori în timpul expunerii unei „lucrări de artă”.

Proiectul sculptorului Gormley se bucură de foarte mult succes, existând pagini speciale ale evenimentului pe Twitter sau Facebook, transmisii live pe internet de la faţa locului şi, săptămânal, la TV, un rezumat al celor mai interesante momente. Londonezii au devenit în scurt timp dependenţi de One and Other.

Potrivit iniţiatorului proiectului, scopul acestuia este de a crea un portret actual al Marii Britanii, oferind oamenilor obişnuiţi ocazia de a privi lumea din perspectiva unei opere de artă.

smart guess: Din când în când, arta contemporană şi cei care o apreciază au nevoie de un element nou, care să reseteze (din nou) toate percepţiile şi canoanele. Dacă aveţi, deci, drum prin Londra până la mijlocul lui octombrie, nu rataţi Trafalgar Square (care, oricum, e pe lista obiectivelor „de văzut”) şi arta vie de pe coloana lui Antony Gormley.

 

You may also like...