Azi, in Germania

Televiziunea germana ARD a difuzat recent un amplu reportaj despre “romii romani” care le fac viata amara nemtilor fie cersind fie fortandu-i sa le spele parbrizele. Pe parcursul a 30 de minute se deruleaza pe ecran imagini cu spălători de parbrize agresivi despre care unii soferi spun chiar ca, uneori, i-au scuipat sau le-au zgariat masinile.

Timp de un an de zile jurnalistii germani au urmarit cateva persoane care cerseau in Berlin, Dresda şi Hamburg. Au vazut ca desi in strada cersetorii pareau handicapati in realitate asta era doar un teatru exersat cu constiinciozitate pentru a-i induiosa pe trecatori. Jurnalistii de la ARD nu s-au limitat sa le urmareasca activitatea doar in Germania. Au vrut sa vada si de unde vin si i-au urmarit pana acasa in (deloc surprinzator pentru mine) Romania. Asa au aflat ca sunt romani din Moldova, ca majoritatea sunt romi şi că deplasarea lor în Germania este organizată de o reţea mafiotă. Se pare ca oamenilor le convine situatia ( fiind singura lor modalitate de supravietuire) de vreme ce nu au vrut să dezvăluie cine anume se află în spatele afacerii.

Doua ore mai tarziu…
Una peste alta, concluzia reportajului este ca nimeni nu vine întîmplător în Germania ca să cerşească. Totul este bine organizat de oameni care se imbogatesc de pe urma acestei afaceri, iar autorităţile romane nu au inca solutii pentru stoparea fenomenului.

You may also like...