Black Swan, un film controversat

Va spun cinstit, nu mai vreau in Romania. Nu prea imi dau seama daca o sa vreau definitiv sa aud nemteste, daca o sa ajung vreodata sa mananc de Craciun wursti in loc de piftie si sarmale, dar Romania e de o vreme pentru mine ca o mama intruziva pe care o iubesti cel mai tare cand esti la o distanta marisoara de ea.

De fapt, as putea spune ca iubirea sau constientizarea atasamentului fata de tarisoara, a venit cu numarul anilor petrecuti la distanta. Cu fiecare an care trece imi plac si mai mult obiceiurile noastre, dansurile traditionale, portul si mancarurile romanesti, filmele si actorii romani. Si cam atat.

Zilele trecute un amic de pe Facebook ne anunta cu superioritatea celui care are acces la delicatese ca a vazut o capodopera cinematografica: Black Swan. O productie facuta in 2010 care o are in rolul principal pe Natalie Portman si care incearca sa prezinte zbuciumul ei, o balerina de exceptie, in obtinerea primului rol principal din cariera, cel din Lacul Lebedelor, de Ceaikovski.

“Exceptional, de nota 10, cel putin! ” scria omul iar de aici au inceput sa curga balele pentru cinematografia americana. Culmea e ca am vazut si eu filmul. Tot zilele trecute. Si o dezamagire mai mare nu am mai avut demult. Povestea nu are forta, e dezlanata, exista multa confuzie in actiunile personajelor iar ca metoda de a te trezi publicul din motzait regizorul foloseste excesiv niste faze de o duritate care se cam bat cap in cap cu ideea diafana de “swan”. Da, si mie imi place Natalie Portman si am vazut-o in o multime de filme incepand cu Leon. Dar de aici pana la a spune ca filmul asta e de nota 10 …

Asa de tare m-a enervat marea productie americana ca am decis sa ma dreg in aceeasi seara cu un film romanesc care s-a dovedit de exceptie. Se cheama Web Site Story si e un film cu tot ce trebuie pentru ca la sfarsit sa nu ai gustul amar ca ai pierdut doua ore din viata.

Episodul asta mi-a adus aminte de o discutie cu niste studenti nemti la arta cinematografica. Ce spuneau ei se poate rezuma cam asa: “Romanii … prea buni! “.
P.S. Ambele filme pot fi gasite pe net, pe site-uri care ofera filme oline. Vedeti-le si sa imi spuneti cum vi s-au parut.

You may also like...