Cadrul de nerespectare: cheia pentru a trai o viata de succes

Cand vine vorba de masurarea potentialului cuiva in viata, suntem familiarizati cu termeni precum Quotientul Inteligentei (IQ) si, mai recent, Emotional Quotient (EQ). Dar exista si o alta calitate, de asemenea importanta. De fapt, cred ca aceasta este cheia unei vieti reusite. As numi acest coeficient de esec (FQ).

Ce este coeficientul de defectiune? Iata definitia mea:

Failure Quotient este o masura a capacitatii cuiva de a nu reusi inteligent.

Failure Quotient este despre o lipsa inteligenta. Este vorba de a putea folosi esecurile pentru a-ti avansa viata. Cu cat sunteti mai in masura sa faceti acest lucru, cu atat mai mare este FQ.

Un exemplu bun este Thomas Edison. El a esuat nu mai putin de 10.000 de ori pentru a inventa becul. Nu le-a vazut negativ, totusi. In schimb, el a vazut-o ca gasind 10.000 de cai care nu au functionat. El le-a folosit ca sa-l indrepte in directia cea buna.

Un alt exemplu este Richard Branson. Vorbind despre construirea unei afaceri, el a spus ca „nu impingeti limitele daca tot ce faci se transforma in aur”. Acesta este FQ in actiune.

Acum, cum ar fi daca cineva are un FQ inalt?

Iata opt caracteristici ale unei persoane cu un FQ inalt:

  1. Ei experimenteaza foarte mult.

Vrei sa-ti dau o formula de succes? Este destul de simplu, intr-adevar. Dublati rata de esec. ~ Thomas J. Watson. Daca vrei sa reusesti in viata, trebuie sa iti dublezi rata de esec. Dar cum ai facut asta? Experimentand foarte mult. Asta face cineva cu un FQ inalt. De fapt, daca depasiti zona de confort si incercati ceva nou, veti intampina esecuri. Dar asa veti trece la nivelul urmator din viata.

  1. Ei isi mentine entuziasmul in fata esecurilor.

Succesul este abilitatea de a trece de la un esec la altul fara pierderea entuziasmului. ~ Winston Churchill. Inutil sa spun ca esecurile nu se simt bine. Dar cineva cu un FQ ridicat isi poate mentine entuziasmul in fata esecurilor. Aceasta este ceea ce ii diferentiaza de ceilalti oameni. Aceasta este ceea ce le permite sa continue sa mearga inainte in timp ce altii se opresc.

  1. Au o viziune pe termen lung.

Cineva cu un FQ ridicat nu esueaza doar aleatoriu. Ei au o viziune pe termen lung. Ei stiu ce cauta. Aceasta viziune le permite sa aiba o pietre: pasiune si perseverenta pentru obiectivele pe termen lung. Acesta este motivul pentru care isi pot mentine entuziasmul in fata esecurilor.

  1. Ei aleg experimentele potrivite.

Cineva cu un FQ inalt stie ca resursele lor sunt limitate, deci ele aleg experimentele potrivite. Ei fac doar aceia care isi vor maximiza experienta de invatare si ii vor aduce mai aproape de viziunea lor.

  1. Ei nu reusesc rapid si nu reusesc ieftin.

Din nou, pentru ca stiu ca resursele lor sunt limitate, utilizeaza aceeasi mantra pe care o foloseste Google X: esueaza repede si esueaza ieftin. Ei nu pun prea mult timp, bani si energie in ceva care inca nu este dovedit. In schimb, au pus doar resurse suficiente pentru a valida ideea inainte de a merge mai departe.

  1. Ei invata cat mai mult posibil din fiecare esec.

Cand se produce un esec (si se va intampla), ei profita din plin. Ei o vad ca o oportunitate de invatare si extrag cat mai multe lectii din acest lucru. Ei vor sa se asigure ca nu vor pierde nimic pentru urmatoarea incercare.

  1. Ei se repeta.

Pentru cineva cu un FQ inalt, iteratia este prietenul lor. Ei se repeta la minunate, devenind mai buni si mai buni cu fiecare incercare.

  1. Ei actioneaza ca un pivot daca este necesar.

Exista momente cand un esec arata ca acestea se misca in directia gresita. Intr-un astfel de caz, ei nu ezita sa pivoteze. Ei nu sunt prinsi de falimentul costurilor scufundate. Aplica mantra lui Jeff Bezos: sa fii incapatanat la viziune, dar flexibil pe detalii.

***

Dupa cum puteti vedea, conceptul de FQ este simplu, dar nu este usor de implementat. Totusi merita efortul. Va poate ajuta sa va atingeti intregul potential.

You may also like...