Campania “Verde pentru Alba Iulia” are logo

Acum vreo 3 săptămâni, un prieten jurnalist din Alba (Sorin P., mersi) ne-a pus la curent cu o campanie pe care a iniţiat-o Florin Roman, vicepreşedintele PNL Alba, care se numeşte generic “Verde pentru Alba Iulia”. Pe ideea campaniei s-a construit şi un blog pe .wordpress (deşi se putea cumpăra un domeniu pe cel puţin .com) şi s-a iniţiat un concurs de grafică digitală pentru desenarea logo-ului care să reprezinte în faţa albaiulienilor acţiunea liberalilor.

E o idee faină şi o iniţiativă interesantă pentru Alba Iulia, un oraş care tinde să se împartă în betoane şi dale de pavaj, spaţiile verzi tinzând să se reducă la dimensiuni reprobabile, iar crearea de altele noi – silenzio stampa. Nu neapărat din cauza faptului că s-au construit printre blocuri un număr impresionant de parcări (ceea ce nu-i deloc rău), ci mai mult din iniţiativele pensionăreşti ale vârstei a treia care, din plictis ori din prea multă nostalgie pentru agricultura pcr, fac din spaţiile verzi de sub geam grădină de legume pentru export.

Nu cred că există pensionar la parter care să nu aibă lângă geam o ceapă, un cartof, o fasole ori o tufă de agrişe. Maine poimâine vor juca la bursă cu marile câştiguri de pe urma culturilor de porumb, tutun şi ovăz, care au depăşit cu 99% producţia la hectar, în aplauzele membrilor de partid. Iar Primăria Alba Iulia tace.

Se cuvine să amintesc şi de abuzul incredibil de îndrăzneţ al celor care şi-au prelungit camera mare (ca să le încapă mai bine plasma de 81 pe comodă), bucătăria şi camera copilului, plus un mic magazin alimentar familial până în stradă, făcând din verdeaţa din spatele (ori mai incredibil – din faţa) blocului loc de trantit ziduri de beton.

Fără autorizaţie, fără aprobări, fără proiect de rezistenţă. Că doar e spaţiu public – moştenire genetico-urbană din tată-n fiu.

În fine, campanie îndrăzneaţă din partea PNL Alba. Nu ştiu cât succes o să aibă printre localnicii urbei ori, mai abitir, printre cei cu idei din conducerea oraşului, important însă e startul şi ideea. Anunţarea câştigătorilor s-a făcut astăzi, la Vila Elisabeta, ora 18.00. Am depus şi eu proiect. N-am ieşit învingător, dar am primit un premiu fain pentru participare

You may also like...