Cand Klaxoanele au fost date pe silent

Ziua a doua de B’estfest a stat, din pacate, sub semnul anularii recitalului Klaxons. Britanicii au fost nevoiti sa-si contramandeze live-set-ul din cauza unor defectiuni la camionul cu echipamente tehnice, compensand cu un DJ-set la Silent Disco. Pe scena, ei au fost inlocuiti de alti englezi, US3, o formatie de jazz/hip-hop fusion care nu s-au descurcat chiar rau, dar „Klaxons e numai una”. S-o luam, totusi, de la inceput.

Vinerea B’estfest a debutat cu AB4, in una din rarele lor aparitii live. Desi publicul mai mult n-a fost, decat a fost, ‘veteranii’ alternative-ului romanesc s-au prezentat cu profesionalismul stiut si cu un cover surpriza dupa Kings of Leon – Sex on Fire.

Desi nici Oceana nu a reusit sa adune prea multa lume, prestatia ei a fost una destul de vie, in special pentru ora 17.30. Ca stil muzical, ea pare un mix intre Amy Winehouse si Macy Gray.

Desi nici publicul Alternosfera n-a fost cu mult mai numeros, moldovenii au avut parte de ceva mai multi ‘cunoscatori’. Piese ca Wamintirile si Orasul 511 au aprins fanii din fata scenei. Cu un hardcore-alternative, Alternosfera n-a sunat deloc rau si a demonstrat din nou ca, daca regimul politic le-ar permite, ar trebui sa fie o prezenta constanta pe scena cluburilor din Romania.

Imi pare rau ca pe Gabriella Cilmi am ratat-o, stand o ora la coada pentru a petrece 7 minute la -8 grade, asteptand o bere ceva mai decenta 😀 Din cate am auzit, tanara australianca (are doar 17 ani) a combinat compozitiile proprii cu o serie de coveruri (ceva Janis Joplin, Led Zeppelin si niste Justin Timberlake – ciudat amalgam).

A urmat deceptia lipsei klaxonilor si recitalul celor de la US3. Jazz-hopistii n-au cantat rau deloc, problema a fost ca nimeni nu ii astepta pe ei.
Franz Ferdinand au fost, pentru mine, headlinerii zilei. Multa energie britanica, hituri noi si vechi, cateva glumite (destul de seci) si niste incercari de propozitii in romana din partea lui Alex Kapranos, plus o reactie destul de buna din partea celui mai numeros public de ieri.

Fratii Phil si Paul Hartnoll, adica Orbital, nu sunt chiar atat de cunoscuti fanilor electro de pe la noi, probabil din cauza faptului ca atunci cand duo-ul era la apogeul carierei, in Romania de-abia aparusera calculatoarele, de exemplu 🙂 Asta a fost, poate, motivul pentru care ei n-au strans acelasi numar de spectatori ca si headlinerii serilor precedente. Nu sunt un mare fan al acestui gen de muzica, dar, pentru o ora, cel putin, a sunat foarte bine. Chiar daca nu ma prea pricep si nici n-as putea sa compar cu alte show-uri electro, mi s-a parut ca a iesit destul de bine (nu perfect, avand in vedere ca aveam in fata niste legende ale genului, pretentiile erau mari).

In concluzie, Ziua II a B’estfest a fost, din pacate, una dintre cele mai slabe din toate cele trei editii ale festivalului. Nu neaparat lipsa numelor foarte mari a ‘daunat’, ci ghinionul celor de la Klaxons, prezenta scazuta a publicului si, deci, absenta unei atmosfere mai vii.

Sunt convins, insa, ca astazi situatia o sa fie alta. Ne vedem diseara, la Romexpo, in ultima zi a B’estfest 2009 cu The Ting Tings, The Charlatans si Santana.  

You may also like...