Ce poate face in prezent un smartwatch

E foarte usor sa ne dam seama ca ceasul de mana nu mai este la apogeul lui. Atunci cand vrem sa aflam cat este ora, avem tendinta de a ne uita mai degraba pe telefon decat la mana. In mod practic, ceasul nu mai este purtat decat de nostalgici si de persoanele care tin oarecum la tinuta lor si il privesc mai degraba ca pe un accesoriu vestimentar.

Exista sanse foarte mari ca acesta sa recupereze teren odata cu aparitia smartwatchurilor. Din pacate unele au un design prea futuristic pentru a ne aminti de clasicele ceasuri. Cu toate acestea, tendinta de a afla ora de pe telefon ar putea sa dispara.

Ce este de fapt un smartwatch!? Unii ar spune ca nu e altceva decat un computer in miniatura. Altii ar spune ca este un ceas evoluat. Indicat ar fi sa spunem ca e acel dispozitiv care ne usureaza viata pentru ca exista premise ca in viitor sa inglobeaze cat mai multe functii pe care in trecut le vedeam doar la anumite dispozitive, in mod separat. Nu este exclus ca in urmatorii ani sa pastram calculatorul, telefonul, agenda, iPod-ul, aparatul de fotografiat sau televizorul intr-un dispozitiv minuscul numit smartwach.

O parte dintre aceste lucruri le poate face inca de astazi un smartwatch. In functie de model sau generatie, acesta poate comunica cu telefoanele ce folosesc sistemele de operare Android sau iOS. De asemenea, poate comunica wireless cu anumite casti, cu pompele de insulina sau cu display-urile Head-Up.

In cazul in care avem conexiune la internet putem socializa pe Facebook, Twitter sau Skype direct de pe smartwatch. Putem de asemenea apela telefonic, trimite SMS ori expedia un email. Ca atare, smartwach-ul este deja integrat in mijloacele de comunicare clasice sau moderne.

Atunci cand vrem sa citim stiri sau sa vedem cum va fi vremea putem sa uitam de telefonul mobil, ziarele clasice ori televizor. Avem tot ce ne trebuie la mana. De asemenea, daca ne ratacim putem activa functia de localizare insa numai daca nu suntem intr-o zona fara semnal.

Observam ca tot ce am enumerat pana acum se poate face in mare parte doar cu o conexiune la internet. Putem face multe lucruri chiar si atunci cand nu avem acces la net sau la serviciile unei companii de telecomunicatii.

Spre exemplu, putem asculta radio atunci cand ne-am plictisit de muzica pe care am stocat-o. Astfel de ceasuri sunt utile pentru cei care fac sport sau isi monitorizeaza starea de sanatate. Unele au functia de avertizare atunci cand stam prea mult intr-un singur loc. Acestea ne avertizeaza si atunci cand efortul fizic este prea intens. Un smartwatch performant ne poate spune si cate calorii am ars in timpul unui antrenament, care este ritmul cardiac sau cand devenim stresati.

O parte dintre cele enumerate pot parea fanteziste insa nimic nu ne impiedica sa testam. Pretul unui smartwatch incepe de la cateva sute de lei si poate depasi 2.000 de lei, in functie de performanta acestuia. Unul cu un pret mediu poate face multe dintre aceste lucruri.

You may also like...