Ceausescu – emblema Romaniei la festivalul de film de la Avignon

Nu scapam prea usor de Ceausescu. Ca roman in afara Romaniei Ceausescu e ca un fel de matricola pe care o porti in piept.

“Sie kommen aus Rumaenien?” …”Tchauschesku?” Cu cat fugim mai tare de el, cu atat Ceausescu se intoarce pe unde nu te astepti: in pensiile mici, in ascultarea telefoanelor, in obiceiurile puterii din Romania… Si, mai nou, se intoarce intr-un film. Va mai aduceti aminte de productia “Ultimele zile ale lui Ceaușescu”? Piesa de teatru produsa de o echipă de germani şi elveţieni de la Institutul pentru crimă politică (IIPM)? Piesa fost prezentata in Romania, Elvetia si Germania si in cateva saptamani va merge la Festivalul de film de la Avignon. Pe pelicula, de asta data.

Pentru piesa de teatru echipa productiei a făcut cercetari în România timp de un an şi jumătate adunand mărturii de la Ion Iliescu, generalul Victor Atanasie Stănculescu, Dorin Marian Cârlan (soldatul care ar fi apăsat pe trăgaci), Andrei Kemenici ( fostul comandant al UM 01417 Târgovişte), Ana Blandiana etc.

Filmul documentar durează 75 de minute, iar saptamana trecuta a rulat in avampremiera in Elvetia.

Nu am vazut inca filmul insa atunci cand piesa a fost prezentat la Berna, am fost in sala, in culise si la dezbaterea care a precedat reprezentatia.

In minutele urmatoare va invit sa ascultati un “film” al spectacolului de la Berna in care ii veti auzi pe cei doi regizori, Millo Rau si Simone Eisenrin, pe spectatorii (romani sau nu) participanti la dezbatere si pe actorii principali: Victoria Ciocas si Constantin Cojocaru.

You may also like...