Cele doua componente cheie ale luarii unor decizii bune

Cum luati decizii bune? Care sunt componentele cheie? Raspunsul la aceste intrebari, desigur, este important. La urma urmei, calitatea deciziilor tale iti poate face sau rupe viata. De aceea ar trebui sa ne straduim sa imbunatatim calitatea deciziilor noastre.

Am mai scris despre unele aspecte ale luarii deciziilor, cum ar fi gandirea probabilistica si gestionarea riscurilor. De data aceasta, as dori sa-mi impartasesc gandurile despre ceea ce cred ca sunt cele doua componente cheie ale luarii unor decizii bune: claritate si informatii.

Vedeti, o decizie buna are doua caracteristici:

Te duce la locul dorit si
Te duce acolo intr-un mod eficient.

Aici intervin claritatea si informatiile. Claritatea va duce la locul dorit, in timp ce informatiile va duc acolo intr-un mod eficient.

Ati putea crede ca rolul claritatii aici este banal. La urma urmei, nu stim cu totii ce vrem? Dar nu este atat de simplu. De ce? Pentru ca am putea alege o cale gresita pentru ceea ce ne dorim de fapt.

De exemplu, toata lumea isi doreste fericirea. Dar cum obtii fericirea? Ei bine, trebuie sa alegeti o tinta, deoarece fericirea in sine este prea abstracta. Trebuie sa aveti ceva mai concret de urmarit. Unii oameni aleg bogatia ca tinta pentru fericire. Unii altii aleg faima. Claritatea va ajuta sa alegeti tinta potrivita pentru ceea ce doriti de fapt. Fara claritate, ati putea petrece ani urmarind tinta gresita si puteti ajunge undeva unde nu doriti sa fiti.

In plus fata de claritate, aveti nevoie de informatii . Informatia are doua roluri:

Va arata optiunile pe care le-ati putea lua si
Va ajuta sa evaluati aceste optiuni pentru a alege cea mai buna.

Fara informatii bune, ati putea pierde cu totul o optiune, deoarece nici macar nu stiti ca exista. In plus, este posibil sa nu puteti compara o optiune cu alta. Informatii mai bune va ofera optiuni mai bune si posibilitatea de a selecta cea mai buna dintre ele. Asa ajungeti la destinatie in mod eficient. Nu va veti irosi resursele (timp, bani si energie) pentru a ajunge acolo.

Deci, acestea sunt cele doua componente cheie ale luarii unor decizii bune: claritate si informatii. Asigurati-va ca le aveti pe amandoua atunci cand luati deciziile.

You may also like...