Clasament Premier League

Prima liga de fotbal engleza, cunoscuta ca si Premier League a fost fondata in 1888, avand pe aceea vreme numele Football League. Aceasta a fost totodata prima liga nationala de fotbal din lume si era formata pe acea vreme din 12 echipe: Aston Villa, Accrington, Bolton Wanderers, Blackburn Rovers, Burnley, Everton, Derby, Wolverhampton, Notts County, Preston, West Brom Albion si Stoke. De comun acord s-a hotarat ca fiecare echipa sa joace acasa un meci cu celalalte 11, unde pentru victorie se acordau 2 puncte, iar pentru egal 1 punct. Echipa care a castigat prima liga de fotbal a fost Preston North End, reusind sa termine fara nici o infrangere cele 22 de meciuri disputate de-a lungul sezonului.

Fiind fondata in 1888, ceea ce cunoastem azi sub numele de Premier League este cea mai veche liga de fotbal din lume

In ziua de azi, prima liga din Anglia este cunoscuta sub numele de Barclays Premier League datorita sponsorului Barclays – o banca din Marea Britanie care isi desfasoara activitatile la nivel international. Insa de-a lungul timpului a suferit diverse modificari de nume, precum urmeaza: 1888-1992 – Football League, intre 1993-2001 – FA Carling Premiership, intre 2001-2004 – Barclaycard Premiership, intre 2004-2007 – Barclays Premiership, iar din 2007 pana in prezent se numeste Barclays Premier League.

Drepturile de televizare joaca un rol foarte important pentru orice echipa din Premier League. De exemplu, sezonul trecut, 2013-2014, cand Manchester City a castigat titlul, aceasta a primit un total de 96 578 329 lire sterline din drepturile de televizare. Chiar daca City a castigat titlul, Liverpool a castigat cu aproximativ 1 milion de lire mai mult deoarece a avut mai multe meciuri transmise la TV. Iar echipa ultima clasata, Cardiff, a incasat un total de 62 milioane de lire din drepturile de televizare…ceea ce este cu adevarat o suma de luat in considerare.

Un alt lucru interesant despre echipele din clasamentul din Anglia este dat de faptul ca Manchester United a devenit prima echipa care a inscris 1000 de goluri in campionat, dupa partida cu Middlesbrough din 2005. Dupa United, la surt timp au urmat si Arsenal, Chelsea, si Liverpool….fiind singurele echipe ce au reusit sa inscrie de-a lungul istoriei peste 1000 de goluri.

In momentul de fata nu putem spune cu exactitate care este cea mai buna liga de fotbal din lume, dar cu siguranta putem spune ca Premier League este o liga foarte competitiva ce ne incanta intotdeauna cu meciuri de calitate.

You may also like...