Coldplay & Jay-Z Live @ Wembley

Da, ştiu, sunt un norocos (a lucky bastard!). Nu e de-ajuns că am avut norocul să văd live una dintre formațiile-mi preferate, dar magicul moment s-a întâmplat și pe unul dintre cele mai impresionante locuri din Europa.

Wembleyul te copleșește de cum intri pe gazonul pe care s-a scris o mare parte din legenda fotbalului britanic (da, știu, e reconstruit recent, dar istoria se păstrează). O acustică de poveste și o imagine pe care cu greu ți-o poți șterge din minte – asta e amintire pe care probabil cel mai cunoscut stadion din lume ți-o lasă la prima întâlnire. Lăsând asta deoparte, să trecem la detaliile primei întâlniri cu Chris Martin & Co.

Spectacolul din Londra a fost deschis de White Lies, cei trei (+1, în variantă live) britanici deprimați reușind să se ridice la aceelași standarde (destul de) ridicate cu care m-au impresionat sub ploaia torențială de la B’estfest. Au urmat Girls Aloud care, iertat fie-mi misoginismul, în afară de înfățisarea mai mult decât agreabilă, n-au avut mai nimic de arătat, poate cu exceptia câtorva coveruri după diverse hituri ale prezentului sau trecutului.

Deși știam de la bun început că individul va deschide pentru Coldplay, acest text, în momentele sale incipiente, n-avea nici urmă de Jay-Z în titlu. Inexplicabilul s-a întâmplat, totuși, și cel mai rapper dintre rapperi și-a făcut loc lângă „ai noștri”. Nu sunt un ascultător de hip-hop, urechile-mi fiind foarte rar invadate de beat-uri, flow-uri si groove-uri. Cu toate astea, show-ul pe care Jay-Z l-a adus pe Wembley Arena nu poate fi ignorat. De la D.O.A. (Death Of Auto-tune, în care își prezintă noul crez și arată calea pe care rapul trebui s-o urmeze, cea a instrumentalului live) și până la Encore, domnul soț al lui Beyonce a demonstrat că poate să încălzească și cel mai necunoscător public (în ceea ce privește segmentul muzical pe care cei 70.000 de spectatori îl acopereau). După concertul de sâmbătă, 19 august 2009, Jay-Z a mai câștigat cel puțin un fan, energia și pasiunea sa pentru muzică reușind să mă cucerească.

A urmat o scurtă pauză în care publicul lovit de Jay-Z  să poată să-și tragă sufletul și să se pregătească fizic și spiritual de venirea celor de la Coldplay. La ora 21.00, exact atunci când programul spunea că trebuie să înceapă, Chris Martin, Jonny Buckland, Will Champion și Guy Berryman au urcat pe scenă în acordurile Life In Technicolor, melodia care deschide și cel mai nou album al formației, Viva la Vida!. Rar mi-a fost dat să văd un public precum cel care s-a adunat sâmbătă seară pe Wembleyul plin până la refuz; 70.000 de oameni care au cântat, au sărit, au dansat și au simțit muzica celor de la Coldplay de la primul până la ultimul acord. Adevărul e, însă, că nici formația nu ne-a dezamăgit. A cântat câte un pic din fiecare, cu accentul pus, evident, pe ultimul album, nelipsind nici ”șlagărele” Clocks, In My Place, Talk, Fix You, Yellow sau Violet Hill. Așa cum se întămplă de obicei, singurul cantautor care a comunicat cu publicul a fost solistul, Chris Martin făcând câteva glumițe între melodii, legate fie de juratul de la X-Factor, Simon Cowell, fie de aspectul membrilor formației, care nu se compară nici pe departe cu cel al băieților de la Take That. Printre surprizele serii s-au numărat cele câteva melodii cântate pe cele două scene alternative, poziționate chiar în mijlocul publicului, coverul după Billie Jean și variantele electro-techno ale unora dintre cele mai cunoscute compoziții Coldplay (ca să fiu sincer, mi-au cam stricat God Put A Smile Upon Your Face cu un remix destul de neinspirat).

În rest, o punctualitate și o organizare care merită la fel de multe aplauze ca și londonezii de la Coldplay. La sfârșit, după exact două ore de povestit nepoților din lumea-ntreagă, publicul a fost evacuat în timp record și într-o ordine care ar face invidios orice dictator suferind de cultul personalității.

smart guess: Pe scurt, ideea e următoarea: ca orice altă experiență înălțătoare, un concert Coldplay nu poate fi povestit la adevărata sa valoare. Toate sentimentele prin care te poartă vocea și versurile lui Martin și, în general, muzica făcută de englezii ăștia, toate amintirile pe care ți le naște și recrează un astfel de concert, bucuria zecilor de mii de oameni care te înconjoară, a celor care cântă până și solourile de chitară, toate astea nu pot fi înțelese cu adevărat decât atunci când ai trecut printr-un astfel de eveniment. Așadar, dacă aveți ocazia, un Coldplay live merită toți banii!

Setlist Coldplay

1.       Life In Technicolor

2.       Violet Hill

3.       Clocks

4.       In My Place

5.       Glass Of Water

6.       Yellow

7.       Cemeteries Of London

8.       42

9.       Fix You

10.   Strawberry Swing

11.   God Put A Smile Upon Your Face (Remix)

12.   Talk (Remix)

13.   The Hardest Part

14.   Postcards From Far Away

15.   Viva la Vida

16.   Lost + (feat. Jay-Z)

17.   Death Will Never Conquer

18.   Trouble

19.   Billie Jean

20.   Politik

21.   Lovers in Japan

22.   Death And All His Friends

BIS

23.   The Scientist

24.   Life In Technicolor II

 

You may also like...