Cum deprindeti abilitatea de a citi o partitura la prima vedere?

piano sheetsUnul dintre aspectele care faciliteaza munca unui pianist este acela de a citi, la prima vedere, partitura pe care o are in fata. Vorbind despre un instrument in care disciplina este o insusire definitorie, invatarea tehnicilor de citire „la prima vedere” reprezinta tot o sarcina care va poate ajuta sa fiti mult mai organizati in momentul in care invatati o piesa. Sfaturile pe care vi le voi oferi nu sunt unele canonice, insa pot deveni pasi utili pentru persoanele care vor sa invete mult mai usor tainele partiturilor.

Desi pare un inceput dramatic, incercati sa va concentrati in prima instanta pe regiunile problematice ale melodiei. Pot fi acele acumulari de saisprezecimi, ori inlantuirile de bemoli, diezi si becari. Asa cum ati observat, vorbim despre ariile dificil de executat ale piesei si incercam, pe cat posibil, sa observam viteza de executie a acestor aglomerari.

Cel de-al doilea sfat este acela de a incepe cu bataile ritmice, nu cu melodia propriu – zisa. Puteti alege clasicele batai din picior, ori pentru un plus de profesionalism metronomul. Abia dupa ce ati deprins ritmul fara greseala va puteti apuca de invatarea piesei, caci ritmul este acela care surprinde schimbarile de dinamica.

Tempoul trebuie studiat mai apoi prin viu -grai, lasand ritmul deoparte. Alegeti o versiune lenta, astfel incat sa parcurgeti toate notele. Nu trebuie sa fiti dezamagiti daca ratati cateva dintre acestea, important fiind sa mentineti o viteza relativ constanta a tempoului.

Cautati cat mai multe surse muzicale si variati-le de fiecare data cand aveti ocazia. Resursele didactice oferite de cartile profesorilor alternate cu partiturile si exercitiile pe care le veti regasi in mediul online intruchipeaza combinatiile care va pot ajuta sa invatati maii repede. Arta de a citi „liber” partiturile nu este facil de deprins, insa determinarea si motivatia intrinseca pot fi atributele care va vor conduce pe drumul cel bun.

Exercitiile recomandate sunt acelea care infatiseaza un grad de dificultate „crescendo”, de la cel mai simplu la cel mai dificil. Nu va plafonati, dar nici nu ridicati stacheta foarte sus inca de la primele sesiuni de invatare.

Un ultim sfat tehnic ar fi acela de a invata intervalele. Cel mai simplu de retinut sunt secunda, intervalul care prezinta o nota pe spatiu si o alta situata pe linie, intre acestea neregasindu-se vreun spatiu liber; terta, intervalul in care doua note alaturate sunt despartite de un singur spatiu, cvinta; intervalul definit de doua note pe portativ, doua spatii intre acestea, alaturi de o linie.

You may also like...