Cum puteti obtine maximul din resursele voastre

Exista un cuvant nou pe care l-am invatat recent: tsundoku. Este un cuvant japonez care inseamna „a cumpara materiale de lectura fara sa le citesti”. Cand am invatat prima data despre cuvant, m-a lovit pentru ca ma descrie bine. Bine, de fapt, am citit cartile pe care le cumpar, dar eu cumpar carti mai repede decat le-am citit, deci presupun ca termenul se aplica inca la mine. Din fericire, cumpar multe carti electronice in aceste zile, astfel incat acestea sa nu ia spatiu fizic.

Cuvantul tsundoku imi aminteste de raportul bucurie-la-chestii din articolul meu despre frugalitate. Tsundoku este un alt mod de a spune ca cineva are un raport scazut de bucurie la lucruri atunci cand vine vorba de carti. Ei au o multime de carti, dar ei nu primesc suficienta valoare de la ei.

Cred ca termenul poate fi aplicat si in alte parti ale vietii noastre. Puteti inlocui „materialele de citire” cu aproape orice. Ea devine astfel:

„Cumpararea <unor lucruri> fara a le folosi”

Daca acest lucru sa intamplat in viata ta, atunci exista o risipa. Ceea ce ar trebui sa faceti atunci este minimizarea deseurilor.

Am facut acest lucru destul de bine cand vine vorba de electronica. Mina sunt bine utilizate si nu cumpar altele noi pana nu trebuie. De exemplu, computerul pe care il folosesc pentru a tipari acest lucru a fost cumparat in 2012. Asta este acum sase ani! Cand sa simtit incet un timp in urma, tocmai am modernizat memoria interna in loc sa cumpar un computer nou. Mi-a dat performanta de care aveam nevoie la un cost minim.

Lectia este urmatoarea: scopul este minimizarea deseurilor in tot ce faceti. Obtineti cea mai mare valoare utilizand cele mai putine resurse.

Iata cateva modalitati de a face acest lucru.

  1. Ponderea

Ori de cate ori este posibil, utilizati o resursa care este distribuita altor persoane. Un bun exemplu este o biblioteca. Cartile dintr-o biblioteca sunt impartasite cu multi oameni. Desi ar putea fi dificil sa o faci cu straini, o poti face in propria ta familie. De exemplu, puteti aranja sa partajati o masina, astfel incat sa nu aveti nevoie sa cumparati doua masini.

  1. Chiria

Cand poti sa inchiriezi ceva, nu trebuie sa-l detii. Tot mai multe resurse sunt disponibile pentru chirie astazi, desi s-ar putea sa nu folosim cuvantul „chirie” pentru ei. Muzica de streaming (cum ar fi Spotify) este un exemplu. In trecut, ai cumparat o melodie si devine a ta pentru totdeauna. Dar in zilele noastre, puteti plati o taxa lunara pentru a „inchiria” mai multe melodii simultan. Cand nu mai platiti, nu va mai puteti bucura de melodii.

Utilizarea serviciilor de partajare a calatoriilor precum Uber este, de asemenea, o forma de inchiriere. In loc sa detineti o masina, „inchiriati” masina altcuiva pentru o singura calatorie.

  1. Cumparati ceea ce aveti nevoie

Cand nu puteti imparti sau inchiria ceva, il puteti cumpara. Dar cumparati ceea ce aveti nevoie. Cumparati ceea ce este necesar pentru dvs. De asemenea, gasiti o modalitate de a face acest lucru eficient. Ceea ce am facut cu computerul de mai sus este un exemplu. In loc sa cumpar un altul, tocmai am modernizat memoria interna pentru a obtine ceea ce aveam nevoie. Pe de alta parte, e gresit sa nu cumperi ceva de care ai nevoie. Daca ceva iti poate imbunatati viata, nu-l cumpara, te va costa mai mult decat sa o cumperi.

***

In tot ceea ce faceti, vizati minimizarea lipsurilor. Acesta este modul in care profitati la maximum de resursele dvs. Tu ce crezi? Simtiti-va liberi de a va impartasi gandurile in comentariile dvs.

You may also like...