Cum să ai o minte de expert

Există un articol foarte interesant în numărul din august 2006 al Academiei Americane, intitulat The Expert Mind. Articolul explică despre cercetările recente din domeniul științei cognitive, care încearcă să înțeleagă modul în care experții gândesc și cum oamenii pot obține un astfel de spirit de experți.

Cercetările sunt specializate pe jucători de șah pentru simplul motiv că puterea jocului de șah poate fi măsurată obiectiv (prin utilizarea sistemului de rating). Prin urmare, oferă oportunitatea de a învăța cum gândesc oamenii din toate părțile spectrului de competențe – de la novici la grandmasteri. Desigur, rezultatele cercetărilor nu se referă doar la jucătorii de șah. În schimb, obiectivul este de a găsi un model general care să poată fi aplicat tuturor câmpurilor.

Puteți obține informații complete prin citirea directă a articolului, dar aici vreau să vă dau câteva puncte cheie:

Experții cred că mai mult folosesc cunoștințe structurate în mintea lor decât folosesc gândirea analitică

Acest lucru explică modul în care un magistru poate lua decizia corectă în primele câteva secunde de gândire, în timp ce un începător are nevoie de mult mai mult timp pentru a analiza situația și încă ia decizia greșită. El are deja o bază de date cu poziții similare în mintea lui. Acest lucru explică, de asemenea, modul în care un medic specialist poate diagnostica rapid un pacient și cum un curator cu experiență poate „cunoaște” rapid dacă o operă de artă este autentică sau nu (cum ar fi exemplul din Blink).

Această cunoaștere structurată este construită de ani de studii amănunțite

Singura modalitate de a construi această cunoaștere structurată este studiind greu pentru o perioadă lungă de timp. Studiul cu dificultate marchează diferența dintre experți și alții. Efortul de studiu înseamnă că cineva încearcă în mod constant să împingă puțin mai mult decât limita actuală de competență.

Este nevoie de aprox. Zece ani de studiu intens pentru a deveni un expert

Nu numai un expert de voință trebuie să facă un studiu riguros, trebuie să o facă în mod consecvent pentru o perioadă lungă de timp. Ca regulă generală, este nevoie de aproximativ zece ani de muncă grea pentru a deveni expert în orice domeniu. Nu există o comandă rapidă pentru a avea o minte expert.

Pentru a face acest an de studiu de efort, motivația este un factor foarte important

Cine poate reuși să facă o astfel de muncă grea în mod consistent pentru o perioadă lungă de timp fără motivație puternică? Evident, motivația joacă un rol important aici. Motivația face ca cineva să îndrăznească anii grei spre expertiză.

Drumul către mintea expertului

Concluzia este că se fac experți, nu se naște. Este foarte motivant pentru mine. Oferă speranța că oricare dintre noi poate deveni expert în domeniul nostru, indiferent de fundalul sau de capacitatea noastră înnăscută. Desigur, atâta timp cât suntem dispuși să plătim prețul.

You may also like...