Cum să ai o perspectiva clara asupra lumii – Partea I

Îmi place să citesc cărți din diferite domenii pentru a obține perspective noi. Cea mai recentă carte pe care am citit-o este Factfulness de Hans Rosling.

Cartea ne învață cum să gândim clar despre lume. Acesta spune că există zece instincte care ne pot trage într-o direcție greșită și ne învață cum să le recunoaștem și să le controlăm.

Când vedem lumea cu acele instincte, avem o viziune supradramatică asupra lumii. Drept urmare, tindem să vedem lumea mai rău decât este în realitate. Ar trebui să o înlocuim cu o viziune despre lume bazată pe fapte, pe care cartea o numește factingness.

Deci, cum putem avea o viziune asupra lumii bazată pe fapte?

Pentru a vă ajuta să îl aveți, iată cele zece instincte și cum le puteți controla.

  1. Instinctul Gap

Definiție: tendința de a împărți lucrurile în două grupuri distincte, cu un decalaj între ele. Un exemplu este împărțirea țărilor în țări „dezvoltate” și „în curs de dezvoltare”.

Problemă: de cele mai multe ori, există o suprapunere între aceste grupuri. De fapt, majoritatea este, de obicei, la mijloc, unde se presupune că există decalajul.

Soluție: În cazul în care pare să existe un decalaj între două grupuri, căutați unde se află majoritatea.

  1. Instinctul de negativitate

Definiție: tendința de a observa răul mai mult decât binele. Un exemplu se concentrează pe aparițiile anumitor accidente, în timp ce tendințele generale scad de fapt.

Problemă: Atunci când analizăm situațiile proaste, este posibil să pierdem din vedere imaginea de ansamblu. Drept urmare, am putea crede că lumea se înrăutățește în timp ce nu este așa.

Soluție: Așteptați-vă vești proaste, deoarece asta este cel mai probabil care va ajunge la noi. Veștile bune fac rar titlurile.

  1. Instinctul de linie dreaptă

Definiție: tendința de a presupune că o linie dintr-o curbă va continua doar drept. Un exemplu este proiectarea creșterii populației în viitor, ca și cum ar exista o explozie constantă a populației.

Problemă: Ne oferă o proiecție falsă despre viitor.

Soluție: nu uitați că curbele au diferite forme, cum ar fi curba clopotului. Trebuie să ne gândim la forma generală și nu doar la partea pe care o vedem în prezent.

  1. Instinctul fricii

Definiție: tendința de a acorda mai multă atenție lucrurilor înspăimântătoare. Un exemplu este supraestimarea șanselor de terorism (care este înfricoșătoare) în comparație cu accidentele auto (care este mai puțin înspăimântătoare), în timp ce accidentele auto sunt mult mai probabil să se întâmple.

Problemă: Ne-ar putea determina să ne concentrăm atenția asupra riscurilor greșite.

Soluție: Calculați riscurile astfel încât să cunoaștem probabilitățile reale.

  1. Instinctul de mărime

Definiție: tendința de a fi impresionat de cât de mare sau mic este un număr fără a-l pune în context. Un exemplu este presupunerea că numărul mortalității infantile este foarte mare, în timp ce este de fapt mult mai mic în comparație cu trecutul.

Problemă: Ne-ar putea determina să pierdem din vedere imaginea de ansamblu.

Soluție: Obțineți lucrurile în proporție. Comparați numărul cu alte numere (cum ar fi numerele din trecut).

You may also like...