Cum sa fii cea mai buna varianta a ta: trei lecții din istorie

Vrei să fii cel mai bun eu? Vrei să devii cel mai bun care poți fi? Tocmai am terminat de citit Sapiens: O scurtă istorie a omenirii de Yuval Noah Harari. Este o carte interesantă care conține multe lecții din istorie. În timp ce lecțiile sunt în mare parte legate de națiuni și culturi, cred că putem aplica unele dintre ele și în viața noastră ca și persoane fizice.

În special, aș dori să iau lecțiile despre modul în care imperiile europene au ajuns să domine lumea în ultimii 500 de ani.

Înainte de secolul al XV-lea, Europa era înapoi în știință și tehnologie în comparație cu imperiile asiatice. Dar s-a întâmplat ceva care i-a propulsat înainte. Între 1750 și 1850, au devenit în cele din urmă forța dominantă în lume, după ce au învins imperiile asiatice.

Dar cum ar putea să facă astfel de progrese? Care sunt motivele din spatele acestei descoperiri?

Ei bine, există trei motive principale legate de cele trei forțe principale ale istoriei din ultimii 500 de ani: știința, imperialismul și capitalismul. Iată cele trei motive împreună cu citate relevante din carte.

1. Ei și-au recunoscut ignoranța și au căutat noi cunoștințe (știință)

Imperialismul european a fost în totalitate spre deosebire de toate celelalte proiecte imperiale din istorie. Cautatorii anterioare de imperiu aveau tendinta de a presupune ca au inteles deja lumea. Cucerirea nu a făcut decât să folosească și să răspândească viziunea lor asupra lumii … În schimb, imperialiștii europeni au pornit spre țărmurile îndepărtate, în speranța obținerii de noi cunoștințe, împreună cu noi teritorii.

2. Au urmărit să cucerească țări îndepărtate (imperialism)

Aceste expediții europene de explorare și de cucerire ne sunt atât de familiare încât tindem să ignorăm cât de extraordinare au fost. Nimic ca ei nu se întâmplase până atunci. Campaniile de cucerire pe distanțe lungi nu sunt o întreprindere naturală … Majoritatea imperiilor mari și-au extins controlul doar asupra vecinătății lor imediate.

3. Și-au reinvestit profiturile (capitalismul)

Ideea că „profiturile producției trebuie reinvestite în creșterea producției” pare banală. Cu toate acestea, a fost străin de majoritatea oamenilor de-a lungul istoriei. În timpurile premoderne, oamenii credeau că producția este mai mult sau mai puțin constantă. Deci, de ce să reinvestiți profiturile dacă producția nu va crește cu mult, indiferent ce faceți?

Din acestea, putem digera trei lecții despre cum să fii cel mai bun eu: fii curios, urmărește mare și investește în viitorul tău. Să ne uităm la rândul lor.

1. Fii curios

Curiozitatea este o trăsătură importantă în viață. De fapt, atât Bill Gates, cât și Warren Buffett au spus cândva că această trăsătură este esențială pentru succesul lor. De ce? Pentru că curiozitatea îi împinge să continue să exploreze lumea și să își actualizeze modelul de lume. Modelul îi ajută apoi să ia deciziile corecte care să-i conducă la succes.

Dacă nu ai fi curios, ai acționa ca imperiile medievale: crezi că știi deja tot ceea ce trebuie să știi. Dar dacă ai fi curios, ai acționa ca imperiile europene în Epoca Explorării: crezi că mai există multe pe care trebuie să le știi. Drept urmare, veți ieși afară, veți explora lumea și veți găsi noi oportunități.

2. Scopul mare

Iată un alt citat interesant din carte:

… nici o expediție de explorare sau de cucerire nu a fost trimisă vreodată în America din lumea islamică, India sau China … Este greu de susținut că otomanii sau chinezii erau prea departe sau că aveau lipsa tehnologiei, economice sau militare. Resursele care au trimis Zheng He din China în Africa de Est în anii 1420 ar fi trebuit să fie suficiente pentru a ajunge în America. Chinezii nu erau interesați.

Mulți oameni se concentrează doar pe „cartierul lor imediat”. Visele lor se bazează pe ceea ce văd în jurul lor și pe oamenii pe care îi întâlnesc. Nu sunt interesați să „cucerească țări îndepărtate”.
Nu-ți permite asta. Scopul mare. Scopul de a cuceri „țări îndepărtate”.

3. Investește în viitorul tău

Pentru a fi cel mai bun eu, trebuie să crezi că cel mai bun este încă pentru a veni. Dacă crezi asta, ai investi în viitorul tău. Ai „reinvesti profiturile” pentru „a-ți crește producția”.

Asta înseamnă să-ți cheltuiești resursele (timp și bani) pentru a îmbunătăți anumite domenii ale vieții tale. Există cel puțin două domenii în care ar trebui să investești în: autoeducare și finanțe personale.

***

Fii curios și investește în viitorul tău. Puneți-le în practică și veți deveni cel mai bun sine.

Ai alte sfaturi despre cum să fii cel mai bun eu? Nu ezitați să le împărtășiți în comentarii!

You may also like...