Cum se vede viitorul planetei?

Ziarul The Independent on Sunday a facut rost de un ‘preview’ al raportului State of the Future 2009, ce aduna contributii din partea a 2,700 de experti din intreaga lume. Raportul este sustinut de organizatii ca Unesco, Banca Mondiala, Armata Americana si Rockefeller Foundation si descrie felul in care se contureaza viitorul planetei, in functie de actuala stare a acesteia.

State of the Future 2015 prevesteste o lupta foarte dificila cu saracia si cu schimbarile climatice, o lupta ce nu poate fi castigata decat daca marile puteri ale lumii fac un efort de marimea celui care a dus la reusita misiunilor Apollo. Impactul recesiunii globale este principalul subiect al raportului, avertizandu-se ca saracia, rezervele de mancare si energia din surse regenerabile, “toate acestea se pot inrautati din cauza recesiunii.”

Din pricina actualelor conditii economice si climatice, jumatate din tarile lumii se pot confrunta cu violente si revolte, cauzate de cresterea somajului si lipsa apei potabile, a mancarii si a energiei. “Intensitatea si marimea viitoarelor schimbari climatice – de la modificari ale vremii si pana la disparitia unor state – au implicatii fara precedent pentru stabilitatea politica si sociala”, mai spune raportul.

In ceea ce priveste tehnica si stiinta, lucrurile par sa avanseze cu rapiditate. IBM a promis ca pana in 2016 sa lanseze un calculator capabil de 20,000 de trilioane de calcule pe secunda, viteza estimata a creierului uman. In ciuda aspectelor pozitive ale progresului, exista si riscuri. “Globalizarea si avansul tehnologic permit mai putinor oameni sa faca mai mult rau in mai putin timp, ajungandu-se la posibilitatea ca, intr-o zi, un singur om sa poata crea si folosi o arma de distrugere in masa.”

In ciuda sumbrelor previziuni, State of the Future 2015 vede si cateva aspecte pozitive. “Vestea buna este ca problemele financiare globale si schimbarile climatice pot ajuta umanitatea sa avanseze din stadiul de adolescent egoist si egocentric la unul de adult responsabil. Multi vad actualul dezastru economic ca o oportunitate de a investi in tehnologiile ‘verzi’, de a regandi economia si de a pune lumea pe o directie potrivita pentru un viitor mai bun.”

Solutiile oferite de catre raportul ce va fi publicat oficial luna viitoare sunt “trecerea de la agricultura bazata pe apa dulce la una ce foloseste apa sarata, de mare; producerea unui tip de carne sanatoasa, fara a fi nevoie de cresterea animalelor; inlocuirea masinilor ce folosesc benzina cu cele electrice.”

smart guess: Inspaimantator raport! Din previziunile lui ar trebui sa invatam toti, nu numai liderii marilor puteri. Acestora le-ar fi mult mai usor sa redreseze situatia asta deloc fericita daca ar avea si sprijinul celor ‘de jos’. Din punctul meu de vedere, State of the Future e un semnal de alarma pe care nu mai putem sa-l ignoram.

 

You may also like...