Cum si de ce se cearta liderii lumii la Davos

In acest an, la Forumul economic de la Davos, toata lumea se cearta cu toata lumea. Si, pentru ca printre cei mai aprigi certareti se numara prim-ministrii Rusiei, Chinei, Turciei si Israelului, aceste vesti nu pot decat sa ne ingrijoreze.

Ziarul Adevarul ne informeaza ca Vladimir Putin si Wen Jiabao, premierul rus si cel chinez, au criticat, in absenta vreunui reprezentant al Statelor Unite, modelul economic american. In viziunea celor doi lideri, americanii reprezinta principalii vinovati pentru actuala criza financiara mondiala. Cu toate acestea, atat Putin, cat si Jiabao, au declarat ca doresc o cooperare la nivel global, pentru iesirea din aceasta situatie. Prim-ministrul Rusiei s-a referit, in special, la problemele inarmarii si scutului antiaracheta. Acesta a declarat ca este “convins ca o retinere rezonabila in cheltuielile militare, insotita de eforturi pentru progrese spre stabilitate si securitate in lume, va avea efecte economice pozitive”.

Un alt conflict a avut loc ieri, la Davos, anunta BBC News. In rolurile principale ii gasim pe premierii Turciei si Israelului, Recep Tayyip Erdogan si Shimon Peres. Reprezentantul turc s-a ridicat si a plecat in toiul dezbaterii, deranjat de vehementa cu care Peres apara actiunile Israelului in Gaza. De asemenea, Erdogan a reclamat faptul ca moderatorul discutiei nu i-a acordat destul timp pentru a raspunde. Reactia premierului israelian a venit dupa ce prim-ministrul Turciei a declarat ca, in acest moment, Gaza este “o inchisoare in aer-liber”.

smart guess: Nu mi se pare deloc momentul potrivit ca oamenii astia sa se certe. De fapt, cand e momentul potrivit? Si totusi, acum, cu toata criza financiara, criza ecologica, criza crizelor, chiar si-au ales prost contextul. Sa speram ca toate certurile astea or sa fie constructive, intr-un final, si se vor infrati toti pana trecem Puntea Crizelor.

 

You may also like...