Daca injuri, suporti mai bine durerea

Ar fi putut urma un articol destul de creativ, imbibat de exemple mai mult sau mai putin amuzante sau inovatoare. Lipsa de imaginatie ma impiedica, insa, sa scriu un text cu si despre injuraturi fara a le folosi in mod explicit. In consecinta…BBC News ne aduce la cunostinta ca folosirea invectivelor, indiferent de gradul de rudenie dintre destinatarul si complementul indirect al acestora, ajuta la cresterea rezistentei in fata durerii fizice. La aceste rezultate surprinzatoare a ajuns un grup de cercetatori ce apartin Universitatii Keele, din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

Ideea unui asemenea studiu i-a venit Doctorului Richard Stephens, de la catedra de psihologie a universitatii, atunci cand, in mod accidental, si-a cauzat o leziune la nivelul degetului mare de la mana stanga, lovindu-se cu un ciocan. Acest incident a declansat o serie de imprecatii, starnind, astfel, curiozitatea tamplarului amator in legatura cu acest stravechi obicei uman.

Saizeci si patru de voluntari au luat parte la studiul suduielilor. Acestia au fost rugati de catre cercetatori sa-si introduca mainile intr-o cada umpluta cu apa, aflata la o temperatura extrem de scazuta, in acelasi timp fiind nevoiti sa repete in mod constant o sudalma la alegere. Experimentul a fost repetat, de aceasta data, insa, cuvantul folosit fiind unul mult mai banal, ce ar fi fost potrivit la descrierea caracteristicilor unei mese. Rezultatele acestor observatii au fost diferite: in prima situatie, subiectii au rezistat, in medie aritmetica, cate 2 minute cu mana in apa, in timp ce, in a doua ipostaza, voluntarii si-au extras membrele superioare din apa dupa doar 1 minut si 15 secunde.

Cercetatorii au declarat ca, desi nu exista un motiv cert al legaturii dintre rezistenta la durere si ocari, ei sunt de parere ca acestea declanseaza in oameni raspunsul natural de a lupta pana la capat sau de a renunta din prima.

smart guess: Sa-mi +_-  =$Q! daca ^%#)^|\ astia de cercetatori n-au dreptate! Si, =$}!  ^\@, nu numai ca te ajuta la durerea aia @!|\>*, dar injuraturile sunt si cele mai bune  conjunctii, legand *^%@”|\/>( alea de propozitii mai bine decat orice alte virgule @!|\>% sau ‘si’-uri =-+*$!. In concluzie, injurati in =$}!  ^\@, dar injurati frumos.

 

You may also like...