De ce ar trebui sa-ti planifici viata la un nivel de decada

Cum ar trebui sa ne planificam viata? Ei bine, cred ca exista un principiu bun aici de retinut:

Oamenii tind sa supraestimeze ceea ce se poate face intr-un an si sa subestimeze ceea ce se poate face in zece.

Aceasta afirmatie poate parea simpla, dar merita luata in considerare in continuare. Exista doua lucruri implicate in enunt:

S-ar putea sa tintesti prea mult anul acesta. In acest caz, este posibil sa nu poti realiza ce ti-ai propus si acest lucru ar putea duce la dezamagire. Pe de alta parte, s-ar putea sa vizezi prea putin pentru zece ani. Asta ar fi o pierdere a potentialului tau.
Aceasta implicatie este ca planificarea la nivel de zece ani este mai buna decat planificarea la nivel de an
Planificarea la nivel de decada va ajuta sa evitati greselile de mai sus.

Planificarea la nivel de an prezinta unele dezavantaje:

Nu ai visa suficient de mare. Obiectivele mari necesita ani de realizare. Daca iti dai doar un an, visele tale ar fi medii.
Nu ai vedea calea catre visele tale. S-ar putea sa aveti vise mari, dar nu vedeti cum sa ajungeti acolo. De ce? Pentru ca fiecare drum catre un obiectiv mare dureaza ani.
Ai putea sa te distragi cu usurinta. Un lucru nou stralucitor te-ar putea distrage pe parcurs, deoarece pare sa iti ofere cel mai bun rezultat intr-un an. Cu toate acestea, este posibil sa nu va dea cel mai bun rezultat in zece. O vedere la nivel de zece ani te ajuta sa vezi ce este cu adevarat bun pentru tine pe termen lung. Nu veti fi distras cu usurinta.
S-ar putea sa te descurajezi prin intarzieri. Cu o vizualizare la nivel de an, o intoarcere te-ar putea descuraja. De ce? Pentru ca nu veti avea suficient timp pentru a va recupera. Dar, cu o vedere la un deceniu, veti vedea ca este doar un lucru mic. Este doar un pas in procesul general.
Nu ati construi impuls. Momentul necesita intensitate concentrata in timp. Planificandu-ti viata la un an, nu exista o continuitate mare de la un an la altul. Nu exista suficient timp pentru a dezvolta avant.

In consecinta, planificarea la nivel de zece ani are aceste avantaje:

Ai visa mare.
Ai vedea cum sa faci visele sa se realizeze.
Ai ramane pe calea cea buna.
Ai ramane motivat in ciuda dezavantajelor.
Ai construi impuls.

Acum, trebuie sa spun ca inca invat sa fac asta singur. Cand m-am uitat inapoi la viata mea din ultimul deceniu, mi-am dat seama ca am gresit planificarea la nivel de an. Pe viitor, as dori sa-mi planific viata la un nivel de zece ani.

You may also like...