De ce oamenii inteligenți iau decizii gresite

Am citit recent rezumatul cărții Big Mistakes de Michael Batnick. Cartea are un subtitlu interesant: „Cei mai buni investitori și cele mai grave investiții”. O combinație interesantă, nu-i așa? Acesta conține poveste după poveste despre modul în care oamenii foarte inteligenți au luat decizii incorecte în investiții.

Dar cum s-ar putea întâmpla asta? Cum ar putea acești oameni inteligenți să ia decizii nepotrivite?

În esență, ceea ce s-a întâmplat a fost că nu și-au gestionat riscurile. Nu s-au pregătit pentru cele mai rele lucruri care s-ar putea întâmpla. Ei erau prea conștienți, crezând că vremurile bune vor dura pentru totdeauna. Deci, când s-a întâmplat contrariul, au pierdut mult și câteodată totul.

Îmi amintește de o poveste despre care am scris despre „Pericolul stăruitor de încredere:

Robert Shiller a spus povestea lui Irving Fisher, profesor de la Yale la începutul secolului al XX-lea, care a spus că piața bursieră din 1929 era în „platou permanent înalt”. El a investit foarte mult pe piața de capital, dar a pierdut o mulțime de bani în prăbușirea din 1929. Yale avea nevoie să-și cumpere casa și să-l închirieze pentru el ca să nu fie pe stradă.

Și-a schimbat părerea după ce s-a întâmplat? Nu. Încă mai insista că are dreptate. A împrumutat bani de la rudele sale bogate, a investit și a pierdut totul.

De fapt, oamenii tind să fie prea confidențiali. Acest lucru le poate împiedica să ia decizii bune.

Există o lecție importantă aici, care cred că este aplicabilă nu numai investițiilor, ci și vieții în general. Lecția este următoarea:

Gestionați-vă riscurile. Asigurați-vă că puteți face față situației în cazul în care a mers prost.

Iată o altă modalitate de ao pune: presupunând că lucrurile ar merge prost, le puteți trata?

Dacă răspunsul dvs. este nu, atunci trebuie să vă ajustați acțiunile. Trebuie să faceți ceea ce este necesar pentru a pune sub control riscurile.

Iată două întrebări care vă vor ajuta să vă gândiți la situația dvs.:

Care sunt cele mai mari riscuri din viața ta?

Cum le poți tine sub control?

Răspunsul la aceste întrebări vă poate ajuta să evitați greșelile costisitoare. La urma urmei, nu este nevoie ca noi să învățăm lucrurile pe calea cea grea.

You may also like...