Despre instabilitatea cursului de schimb in Republica Moldova

curs mdAutoritatea monetara a Republicii Moldova este cunoscuta sub abrevierea BNM – Banca Nationala a Moldovei. Aceasta insitutie exercita mai multe functii la nivelul tarii, influentand deopotriva cantitatea monetara aflata in circulatie, oscilatiile pe care le inregistreaza dobanzile, dar si modul in care fluctueaza cursul de schimb. De asemenea, acest organ economic urmareste indeaproape infaptuirea obiectivelor politico – economice, de amintit fiind urmatoarele:

  • Cresterea economica a tarii pe o perioada indelungata
  • Maximizarea gradului de ocupare al fortei de munca
  • Influentarea stabilitatii preturilor, precum si a dobanzilor solicitate de catre institutiile bancare
  • Incercarea constanta de a prefigura un caracter stabil pentru curs md, cursul de schimb oficial al tarii
  • Tentativa de a oferi sustenabilitate sistemului financiar
  • Distributia si folosirea optima a resurselor financiare disponibile

Majoritatea persoanelor inteleg conceptul de curs valutar, acesta fiind un rezultat obiectiv al raportului dintre cerere si oferta pentru o anumita moneda. De asemenea, el poate fi considerat pretul stabilit pentru schimbul monedei nationale intr-o alta moneda de pe glob. Prin insasi a sa definitie, cursul de schimb devine un concept care poate fi usor influentat de factorii externi.

Fenomenele de ordin politic, social si economic care pot influenta cursul valutar sunt multe la numar si nu pot fi controlate de catre autoritatile financiare nationale. Singurele initiative care pot fi luate sunt reprezentate de alegerea unui anumit tip de curs, de supravegherea atenta a oscilatiilor inregistrate, dar si de stabilirea unor modalitati de contare a valutei internationale.

Si, bineinteles, putem vorbi despre rolul important al statului care se concretizeaza prin strategiile alese pentru stimularea investitiilor externe. In acest peisaj oscilant, nu-i de mirare faptul ca oamenii din Republica Moldova apeleaza si la kurs valut, cursul de schimb existent in Rusia.

Schimbari in economia Moldovei

Am stabilit faptul lucrurile nu stau tocmai favorabil pentru Republica Moldova din punct de vedere economic, iar din aceasta cauza a fost propus un nou proiect de lege. Ce presupune acesta? Conform viceguvernatorului BNM, proiectul aduce in atentia publicului general optiunea de modificare a cursului valutar de mai multe ori intr-o zi, scopul imediat scontat fiind acela de a impulsiona tranzactiile.

Care au fost replicile deputatilor care se ingrijesc de aceasta latura economica? In primul rand, acestia sunt de parere ca Republica Moldova nu are o piata financiar – economica suficient de bine dezvoltata, iar o astfel de initiativa ar putea conduce la efectuarea tranzactiilor in afara legii. Este cunoscut faptul ca majoritatea schimburilor valutare se efectueaza sub cursul de schimb existent pe panou, insa daca se accepta modificarea sporadica a cursului atunci anumiti clienti ar putea beneficia de avantaje ilegale in momentul tranzactiilor.

In fapt, deputatii au vorbit despre o mai mare rata a speculatiilor valutare, lucru care este posibil odata cu introducerea acestei reglementari. S-a mers mai departe de atat, sugerandu-se faptul ca majoritatea caselor de schimb ar putea fi lichidate in momentul in care se descopera faptul ca ele sunt parti importante in procesul de evaziune fiscala. Raspunsul viceguvernatorului nu a intarziat sa apara, acesta sustinand in continuare faptul ca lichidarea caselor de valuta nu este o miscare inteleapta pentru stat, in contextul in care tara nu este la fel de dezvoltata precum marii pioni ai economiei Occidentale.

You may also like...