Diferenta intre sticla si cristal

Bloc de cristal

In cristal este prezent oxidul de plumb: prin lege, doar acela care contine o concentratie de minimul 24% se poate numi cristal. Plumbul confera cristalului anumite proprietati specifice: in primul rand creste densitatea sticlei si in consecinta indicele de refractie a acestuia, de aici deriva sclipirea specifica cristalelor. Cristalul e mai elastic decat geamul: de aceea “suna”, si are o mai mare rezistenta la incizii profunde, mai multa decat sticla care se poate doar zgaria ca altfel se rupe in bucati.

Ambele sticle sunt alcatuite din substante componente specifice (cum ar fi siliciul, la care se adauga substante intunecacioase (cum ar fi oxidul de potasiu, de exemplu) care are rolul de a scadea punctul de fuziune a substantelor de baza ale sticlei. Asadar se poate obtine sticla lichida, gata pentru modelare, la temperaturi mai joase: circa 1400 de grade C, comparativ cu peste 1700 de grade.

Acest compus e alterabil de agentii atmosferici; se adauga asadar substante stabilizatoare pe baza de calciu, care il fac mai rezistent la actiunea apei.

You may also like...