Externalizarea personală

Am întâlnit ideea externalizării personale când am citit pentru prima dată The World is Flat de Thomas Friedman. Într-unul din capitolele intitulat „Cum au reușit companiile”, Friedman a scris că, în zilele noastre, companiile ar trebui să-și găsească competența de bază și să se concentreze asupra acestui lucru. Alte aspecte care nu sunt competența lor principală ar trebui să fie externalizate pentru a obține o eficiență maximă. În caz contrar, aceste lucruri îi pot împovăra și pot reduce avantajul competitiv.

Și cum își găsesc competența de bază? Simplu: de a face „Raze X corporate” pe ei înșiși. Ei se examinează pe ei înșiși și încearcă să-și dea seama dacă ceva este într-adevăr valoarea unică pe care o pot oferi, sau poate fi oferită de alții cu mai multă expertiză și eficiență. Competența lor de bază este atunci valorile unice pe care le pot oferi mai bine decât oricine altcineva.

Cred că aceeași idee se aplică și la nivelul personal. Ar trebui să găsiți competența de bază. Care sunt valorile unice pe care le puteți oferi celorlalți? Care sunt lucrurile pe care le puteți face mai bine decât altele? În ce fel poți fi „cel mai bun din lume”? Acestea ar trebui să fie competența dvs. principală și ar trebui să vă concentrați asupra lor. Orice altceva ar trebui să fie externalizat altora.

Oamenii de afaceri fac adesea astfel de lucruri. Ei află ce sunt slăbiciunile lor și apoi angajează oameni care pot face acea parte mai bine decât ei. Ei se înconjoară cu oameni care sunt mai buni decât ei în anumite părți ale postului. În acest fel, ei se pot concentra pe competența lor de bază și pot lăsa restul celorlalți.

Desigur, externalizarea personală nu înseamnă întotdeauna că trebuie să angajezi pe altcineva. Puteți, de asemenea, face acest lucru solicitând ajutorul altor persoane, colaborând cu alte persoane sau utilizând resursele furnizate de alții, astfel încât să nu aveți nevoie să le faceți singuri. Indiferent de modul în care alegeți, ideea este foarte simplă: concentrați-vă asupra competenței dvs. de bază și externalizați restul.

You may also like...