Favoritii internationali si personali la Oscaruri

Duminica seara va avea loc decernarea Premiilor Oscar, poate cele mai importante distinctii ale industriei cinematografice. Am mai spus-o, dupa parerea mea, anul acesta avem o “recolta” mai mult decat interesanta. Dintre toate filmele nominalizate, nu cred ca e unul de care sa nu fiu convins ca-si merita nominalizarea. Sunt, insa, si cateva filme omise de Academie, cred eu, pe nedrept.

Voi face o scurta trecere in revista a categoriilor importante si a nominalizatilor vazuti de criticii internationali drept favoriti…plus cate o preferinta personala.

Cel mai bun scenariu adaptat
Eric Roth & Robin Swicord – The Curious Case of Benjamin Button
John Patrick Shanley – Doubt
Peter Morgan – Frost/Nixon
David Hare – The Reader
Simon Beaufoy – Slumdog Millionaire

Aici, urmand moda actuala, toata lumea vede Slumdog Millionaire drept mare favorit. Si eu tind sa cred ca mixul HollyBolly va castiga, desi, la aceasta categorie, l-as prefera drept castigator pe David Hare, scenaristul The Reader.

Cel mai bun  scenariu original
Courtney Hunt – Frozen River
Mike Leigh – Happy-Go-Lucky
Martin McDonagh – In Bruges
Dustin Lance Black – Milk
Andrew Stanton & Jim Reardon – Wall-E

La aceasta categorie, criticii se impart intre In Bruges si Milk. Dupa gusturile mele, primul ar merita mai mult si, sincer sa fiu, cred ca va si castiga. E un film surprinzator, pe care nimeni nu-l astepta, dar care a prins cu garda jos pe cei mai multi dintre privitori.

Cea mai buna actrita intr-un rol secundar
Amy Adams – Doubt
Penelope Cruz – Vicky Cristina Barcelona
Viola Davis – Doubt
Taraji P. Henson – The Curious Case of Benjamin Button
Marisa Tomei – The Wrestler

De-aici, deja, incepe sa se ingreuneze misiunea membrilor Academiei Americane. Mai toate aceste actrite au facut roluri foarte bune, despre majoritatea vorbindu-se, chiar, despre un varf al carierei. In viziunea criticii, Penelope Cruz are cele mai multe sanse sa se intoarca acasa cu un Oscar. Desi si Marisa Tomei si Amy Adams joaca senzational in The Wrestler, respectiv Doubt, tind sa dau dreptate criticilor si o vad si eu pe Penelope marea castigatoare la aceasta sectiune.

Cel mai bun actor intr-un rol secundar
Josh Brolin – Milk
Robert Downey Jr. – Tropic Thunder
Philip Seymour Hoffman – Doubt
Heath Ledger – The Dark Knight
Michael Shannon – Revolutionary Road

Nu exista dubii. Oricat de geniali ar fi toti ceilalti actori, Heath Ledger va castiga. Toata lumea stie asta, sunt convins ca nu va fi nicio surpriza la aceasta categorie.

Cea mai buna actrita intr-un rol principal
Anne Hathaway – Rachel Getting Married
Angelina Jolie – Changeling
Melissa Leo – Frozen River
Meryl Streep – Doubt
Kate Winslet – The Reader

Si aici avem o concurenta serioasa. Totusi, eu nu-mi pot pastra obiectivitatea – Kate Winslet trebuie sa castige. Judecand si dupa reactiile criticilor de specialitate si a premiilor decernate pana acum, britanica va fi recompensata pentru rolul din The Reader (desi, dupa parerea mea, merita, cel putin, o nominalizare si pentru rolul din Revolutionary Road).

Cel mai bun actor intr-un rol principal
Richard Jenkins – The Visitor
Frank Langella – Frost/Nixon
Sean Penn – Milk
Brad Pitt – The Curious Case of Benjamin Button
Mickey Rourke – The Wrestler

Desi Sean Penn e incredibil (si) in rolul lui Harvey Milk, de data asta il prefer pe Mickey Rourke. Revenirea sa e mult prea spectaculoasa, dupa neagra perioada in care sper ca nu se va mai intoarce. Si el a castigat cam tot ce se putea pana acum, deci si in viziunea celor mult mai avizati decat mine, Rourke e favorit.

Cel mai bun regizor
Danny Boyle – Slumdog Millionaire
Stephen Daldry – The Reader
Clint Eastwood – Changeling
David Fincher – The Curious Case of Benjamin Button
Ron Howard – Frost/Nixon

Fara indoiala, marea batalie se da intre David Fincher si Danny Boyle. Boyle e in continuare ceea ce Fincher a fost in primele sale film: un regizor spectaculos, cu multe inovatii vizuale, menite sa-ti ia ochii. Fincher a ramas un regizor foarte bun, dar s-a mai cumintit, din punctul asta de vedere, desi nu putem spune chiar ca Benjamin Button e un film sec. Daca e sa ne luam dupa acelasi trend al premiilor de pana acum, Danny Boyle va castiga. Personal, parca tot pe mana lui as merge, poate ca sunt mai mult in target-ul lui de audienta decat in cel al lui Fincher.

Cel mai bun film
The Curious Case of Benjamin Button
Frost/Nixon
Milk
The Reader
Slumdog Millionaire

Cum spuneam, toate aceste filme sunt bune, unele foarte bune, altele chiar excelente. Totusi, in ciuda acestui fapt, nimeni nu se gandeste vreo secunda ca Frost/Nixon, de exemplu, ar avea vreo sansa la premiul cel mare. Si aici, tot intre Slumdog si Benjamin Button se da lupta. Majoritatea criticilor merg pe mana povestii indiano-americane (regizata de un englez) si se pare ca Academia nu va intrerupe seria numeroaselor premii castigate de aceasta in ultimele luni. Parerea mea e ca, totusi, ambele filme sunt un pic supraevaluate. Daca as fi in locul membrilor Academiei, votul meu s-ar duce la…The Wrestler, care nici macar n-a fost nominalizat. Poate ca sunt eu mai usor impresionabil de povestea lui Rourke si de ascensiunea lui Arronofski, dar mie mi s-a parut cel mai bun film de anul acesta. Daca ar fi, totusi, sa aleg intre cele doua favorite, as opta pentru Slumdog, numai pentru ca respecta intocmai Visul American: a pornit de jos, la un moment dat a fost foarte aproape sa nu mai fie lansat in cinematografe, s-a intors surprinzator si acum castiga premii dupa premii. Asta in timp ce The Curious Case of Benjamin Button e facut strict pe tiparul Oscarurilor, a fost primul mare favorit al acestor premii, inca din pre-productie, toata lumea se astepta sa mature tot duminica seara (unii inca se mai asteapta)…pana a venit Boyle cu varianta lui de film indian.  

Asadar, pe cine mizati anul acesta? Vom afla toti castigatorii, asteaptati sau nu, duminica noapte.

 

You may also like...