Filmul pierdut al lui Stanley Kubrick

Mai toata lumea stie ca ultimul film regizat de Stanley Kubrick a fost Eyes Wide Shut. Destul de multa lume stie ca urmatorul sau proiect ar fi fost Artificial Intelligence (realizat, pana la urma, de Steven Spielberg). Foarte putina lume stie ca, printre alte proiecte pierdute, Kubrick a avut in minte un film despre Holocaust. Jane si Louise Wilson au realizat o instalatie artistica, expusa la Galeria BFI Southbank, Londra, in care au adunat tot ce au putut gasi despre Aryan Papers, proiectul pierdut al lui Stanley Kubrick.

Jan Harlan, cumnatul si producatorul regizorului, a declarat pentru cotidianul The Independent ca, pentru acest film, Kubrick isi gasise muza – Johanna ter Steege. Desi olandeza era cvasi-necunoscuta, regizorul britanic spunea despre ea ca este cea mai buna actrita cu care a lucrat vreodata. Potrivit producatorului, regizorul Portocalei Mecanice a vrut sa faca filmul despre Holocaust timp de 20 de ani, negasind niciodata scenariul potrivit. In 1991, Kubrick a gasit sursa ideala de inspiratie in romanul lui Louis Begley, Wartime Lies. Rolul principal feminin era unul foarte solicitant si extrem de important pentru perfectionistul regizor. Dupa un casting tipic lui – cateva discutii in care au abordat teme cat se poate de diverse, studiindu-i toate miscarile si vrand sa invete cat mai mult despre ea – Kubrick a ales-o pe ter Steege.

Cand totul era stabilit, regizorul englez a decis sa opreasca filmarea. Motivul acestui abandon il reprezinta informatiile care incepusera sa apara despre proiectul similar al lui Steven Spielberg – Lista lui Schindler. Kubrick a hotarat, impreuna cu studiourile Warner Bros., sa renunte la Aryan Papers pentru ca, invatand din experienta precedentului film, Full Metal Jacket, care a aparut imediat dupa Platoon-ul lui Oliver Stone, s-a temut ca succesul filmului lui despre Holocaust va fi stirbit de Lista lui Schindler. Stanley Kubrick nu credea ca publicul ar putea “suporta” doua filme pe aceasta tema intr-o perioada atat de scurta. Incheierea productiei a insemnat adanci depresii, atat pentru regizor, cat si pentru Johanna ter Steege. Actrita ratand viitorul stralucit care ar fi urmat dupa Aryan Papers.

Instalatia surorilor Wilson poate fi vazuta in Londra, la BFI Southbank, de pe 13 februarie pana pe 19 aprilie.

smart guess: Kubrick e unul dintre regizorii Aia, care, fiind atat de pasionati de filme, reusesc sa creeze povesti poate la fel de interesante ca si productiile propriu-zise in jurul proiectelor pe care le filmeaza. E un regizor care a facut foarte putine filme, mult prea putine pentru cat si ce avea de aratat. Asa ca, daca aveti cumva drum prin Londra, nu ratati aceasta instalatie, e un pic din Kubrick.

 

You may also like...