Francezii au votat o lege dură împotriva pirateriei

Vânătoarea de pirați cuprinde Europa! După ce procesul împotriva The Pirate Bay a avut un deznodământ nefavorabil suedezilor care au avut grijă de noi și de mătușile noastre, a venit rândul francezilor să prigonească ilegalii internetului. După cum relatează BBC News, Adunarea Națională a Franței (camera Inferioară a Parlamentului) a votat o lege care ar permite tăierea conexiunii la internet celor care fac descărcări ilegale.

Rezultatele votului deputaților au fost strânse, legea adunând 285 de voturi ‘pentru’ și 225 ’împotrivă’. Susținută de Uniunea pentru o Mișcare Populară și de președintele Nicolas Sarkozy, aceasta se află la a treia formă propusă, fiind prima de până acum care a trecut votul. Cu toate astea, ea va fi adoptată definitiv doar după ce va trece de verdictul unei comisii formate din 7 senatori și 7 deputați. Această comisie trebuie să reușească să găsească o variantă de compromis a legii împotriva pirateriei digitale, una care să mulțumească și Partidul Socialist, cel mai puternic susținător al inițiativei.

Ce spune, mai exact, controversata lege? Ea sancționează utilizatorul de internet cu intenții necurate când acesta a ajuns la a treia abatare. Prima oară când este surprins în compromițătoarea poziție de a downloada ilegal, el primește un e-mail de avertizare. A doua oară, amenințarea vine prin poștă, urmând ca, într-un final apoteotic, conexiunea la internet să fie tăiată atunci când infractorul este surprins a treia oară asupra faptei. Momentan, Parlamentul European analizează posibilitatea ca întreruperea conexiunii la internet să reprezinte o încălcare a drepturilor omului.

smart guess: Nu prea-i de glumă cu francezii ăștia. Partea urâtă (sau..?) e că de data asta se pare că îi bagă și alții în seamă, eternii lor prieteni, englezii, fiind pe cale să le urmeze exemplul. Mă întreb cât va mai trece până când se vor coordona și reprezentanții românilor din Parlament și Senat și vor reuși să încropească o lege cât de cât coerentă și, dacă e cu putință, logică despre pirateria digitală. Până atunci, însă, sunt convins că mătușa va avea multă treabă.

 

You may also like...