Francezii sunt cei mai nesuferiti turisti

Reuters ne spune ca, potrivit unui studiu realizat in randul a 4,500 de hotelieri din intreaga lume, francezii sunt cei mai nesuferiti dintre turisti. Nu numai ca ei refuza cu inversunare sa invete orice limba straina, dar se pare ca mai sunt si zgarciti si aroganti. Francezii s-au clasat pe ultimul loc in acest clasament al turistilor, care ii are pe cea mai inalta pozitie pe japonezi. Dintre statele Europei, cel mai sus s-au pozitionat cetatenii Germaniei si Marii Britanii (desi nu sunt convins ca escapadele bahice ale britanicilor sunt chiar pe placul patronilor de hoteluri. Poate bacsisurile sa-i mai imbuneze).

Timothee de Roux, Marketing Director la agentia de turism Expedia, a venit cu cateva scuze in sprijinul francezilor. In primul rand, ei nu stiu engleza (sau oricare alta limba) din cauza faptului ca nu prea isi petrec, in general, vacantele in afara tarii. Ca sa intareasca ideea cu aroganta, de Roux a motivat ignoranta in domeniul limbilor straine prin “norocul de a avea o tara cu o cultura si niste peisaje magnifice”. De asemenea, faptul ca ei nu sunt foarte obisnuiti cu ideea de a calatori in afara tarii ii poate face sa para un pic prea pretentiosi. Tot de la lipsa de obisnuita ar veni si falsa ipoteza a zgarceniei frantuzesti. Ei, de fapt, au impresia ca serviciul este inclus in nota de plata, asa cum se intampla in Franta. Din aceasta cauza, bacsisul din partea lor este marinimos… dar inexistent.

Premiul de consolare al francezilor a venit (unde altundeva?) la capitolul moda. Totusi, si in topul celor mai stilati turisti, Franta s-a clasat pe locul al treilea, dupa Italia si Marea Britanie.

smart guess: Cu turistii francezi nu prea m-am intersectat, e drept. M-am intalnit, insa, cu gazdele franceze. Nu numai ca nu inteleg nici o engleza cat se poate de primara si de baza, dar sunt si jigniti de faptul ca nu li te adresezi pe limba lor de bastina. De bine, de rau, in Romania se gasesc binevoitori care sa-i explice turistului de rand unde vrea sa ajunga, folosind, probabil, o engleza invata la televizor. Daca suntem sinceri, insa, cred ca astea ar fi cam singurele capitole la care turistii romani s-ar putea clasa deasupra francezilor. Oricat de aroganti ar fi ei, gradul de civilizatie nu prea au cum sa si-l piarda.

You may also like...