Gaura din stratul de ozon este mai mică decât anul trecut

Din mulţimea de veşti rele şi foarte rele cu şi despre încălzirea globală se cern din când în când şi două-trei informaţii de bun augur. Aşa se întâmplă şi acum când, potrivit Mediafax, gaura ce se formează anual în stratul de ozon de deasupra Antarcticii este mai mică în 2015 decât cu un an în urmă. Anunţul a fost făcut de Organizaţia Meteorologică Mondială şi, în cazul în care sunteţi pregătiţi să săriţi în sus de bucurie, vă mai spunem că, deşi anul acesta avem două milioane de kilometri pătraţi în minus, gaura măsoră 25 de milioane de kilometri pătraţi.

În ultimii 10 ani, stratul de ozon s-a micşorat cu o medie de 0,3% pe an, de vină fiind multe dintre substanţele chimice folosite de oameni în mai toate domeniile de activitate. Gaura de deasupra Antarcticii a fost observată pentru prima oară în anii ’80, ea formându-se, de obicei, în luna august a fiecărui an, atingând apogeul la sfârşitul lui septembrie şi închizându-se în decembrie.

Cercetătorii din lumea întreagă sunt de părere că, în ciuda măsurilor din ce în ce mai numeroase şi mai radicale luate de conducătorii lumii, stratul de ozon va (re)ajunge la un nivel normal de-abia în 2075. De asemenea, în ciuda restricţiilor impuse de Tratatul de la Montreal (1987), substanţele stocate în atmosferă sunt în continuare în cantităţi foarte mari, aşa încât specialiştii cred că vor mai exista şi alte găuri în stratul de ozon.

smart guess: După cum se vede, previziunile ‘atmosferice’ sunt în continuare destul de cenuşii. Cu toate astea, vestea că ‘acoperişul’ Antarcticii începe să-şi revină ne poate da speranţe că vom ajunge la un moment dat şi la o situaţie ecologică normală. Totul e să nu ni se urce la cap acum…

You may also like...