Gesturi care ne dau de gol

Daca vrei sa iti demonstrezi superioritatea asupra celor cu care interactionezi, poti sa adopti pozitia „mana in sold”. Daca stai si sprijinit de tocul usii, mesajul transmis isi intareste semnificatia. Daca un barbat adopta acest gest in in timpul unor discutii in care mai sunt implicati un barbat si o femeie, este clar ca isi doreste sa fie remarcat, incercand sa castige teren in detrimentul adversarului sau. Mesajul devine inca si mai evident daca barbatul respectiv are soldul indreptat in fata si un picior este pozitionat in fata celuilalt, in directia in care se afla femeia. Cea mai amenintatoare varianta a mainii in sold este in momentul in care pumnul se afla in contact cu soldul.

Obiectele din jur ne pot pot plasa, cu usurinta, intr-o pozitie de superioritate, cu conditia sa cunoastem modul in care sunt percepute de cei cu care relationam. Astfel, un sef isi poate crea, in fata subordonatilor sai, o imagine autoritara, prin felul in care isi decoreaza biroul. Un scaun cu spatar inalt si cateva obiecte pretioase cum ar fi o pipa sau un tigaret, o agenda care sa sugereze programul sau incarcat, un laptop ultimul racnet sau un seif ii confera acestuia importanta, facand trimitere directa la functia de conducere pe care o detine.

Daca pasesti in biroul unui director si acesta iti cere sa astepti pana ce preia un apel telefonic, nu te lasa intimidat. Este un semn ca cel in cauza doreste sa-si demonstreze superioritatea in fata ta, plasandu-te pe tine, evident, intr-o pozitie de inferioritate. In acest caz, pentru a-i arata ca sunteti pe pozitii de egalitate, pune si tu mana pe mobil sau incepe sa citesti dintr-o carte sau o revista pe care o ai la indemana. In acest fel, ii vei arata ca si tu esti o persoana la fel de ocupata ca si el, iar timpul tau merita sa fie respectat in aceeasi masura. Ti-as recomanda sa nu aplici ce ti-am aspus pana acum atunci cand este vorba de directorul tau. Asta in cazul in care vrei sa-ti pastrezi locul de munca.

Cand intri in biroul unei persoane care detine o functie de conducere, deseori poti vedea ca scaunul pe care te invita sa te asezi este mai scund decat al sau, un alt semn al autoritatii sale. Este o tactica aplicata cu succes de cei mai multi dintre sefi in relatia cu angajatii. Astfel, in timp ce te indrepti, cu hotarare, spre biroul sefului pentru a cere o marire de salariu, ajuns acolo s-ar putea sa te vezi intampinat cu raceala, fiind invitat sa te asezi pe un scaunel neinsemnat aflat undeva, de cealalta parte a biroului, nu inainte de a trebui sa astepti cateva minute pana sa fie observata existenta ta acolo si alte cateva minute pana sa ti se adreseze primul cuvant. Tine minte: este o tactica folosita, constient sau nu, pentru ca astfel de persoane sa-si demonstreze autoritatea.

Privirea ne ajuta si ea sa ne facem o imagine cat mai clara a celui cu care relationam. Ea ascunde in cel mai priceput mod, raspunsuri la intrebarile referitoare la ce gandeste, in realitate, omul de langa noi. Dupa cum bine spune o zicala, „Privirea este spada sufletului”. Daca privesti timp indelungat in ochii interlocutorului, demonstrezi ca esti sigur pe tine, ca tu esti cel care domina (asta in combinatie cu alte gesturi despre care am mai vorbit), ca il simpatizezi si, totodata, ca esti demn de increderea lui. Fixeaza-i privirea aproximativ 60, 70%, din timpul in care te uiti la el si vei vedea ca sentimentul de simpatie va fi reciproc. Motivul pentru care persoanele timide nu prezinta incredere este tocmai dificultatea de a privi in ochii cuiva. Cred ca iti dai seama cat este de important sa nu porti ochelari fumurii atunci cand mergi la negocieri. In loc sa demonstrezi ca esti partenerul potrivit pentru incheierea unui parteneriat, nu vei face decat sa strecori in mintea potentialului partener ideea ca te holbezi la el fara ca el sa stie sau ca ai ceva de ascuns.

Pe teritoriul sau fiecare foloseste semnale de dominare sau agresivitate, asa ca folosirea unui limbaj submisiv il poate face pe celalalt sa te placa. Dar mare atentie ! Nu incerca sa pari altfel decat esti! Nu te forta sa privesti in ochii celuilalt numai pentru a parea ca esti sigur pe tine. Trasaturile de caracter te vor da de gol. Daca esti timid, fata ti se va inrosi, mainile probabil vor incepe sa-ti transpire, vocea iti va tremura. Toate aceste reactii vor fi observate de cei cu care interactionezi si te vor da de gol.

Unele cercetari facute pe pasari au demonstrat ca atitudinea este cea care conteaza, si nu o falsa imagine pe care doresti sa ti-o creezi in ochii celorlalti. La multe specii, cu cat o pasare este mai intunecata, cu atat este ma dominanta. In incercarea de a pacali pasarile dominante, cercetatorii au luat un numar de pasari deschise la culoare si le-au vopsit cu o culoare inchisa. Drept rezultat, pasarile mincinoase au fot atacate de cele dominante deoarece afisau, in continuare, acelasi limbaj submisiv al trupului. La urmatorul test, pasarile slabe nu numai ca au fost vopsite, dar li s-a injectat si testosteron, astfel incat comportamentul lor sa fie dominant. In acest fel, zburatoarele au si-au demonstrat superioritatea si au reusit sa le pacaleasca pe cele dominante.

In concluzie, tebuie sa ai atitudinea mentala potrivita si sa te comporti credibil pentru ca ceilalti sa te perceapa asa cum iti doresti. Schimbarea poate veni de la modul in care iti educi modul de a gandi si de a simti (da, si emotiile pot fi educate) prin psihoterapie sau, si mai bine, prin tehnici de terapie complementara, cum ar fi, de exemplu, Reiki, un sistem pe care eu il practic cu succes de cativa ani. Pe de alta parte, iti poti educa gesturile, pentru a deveni ceea ce iti doresti sa fii. De exemplu, poti incepe sa aplici gesturile unei persoane sigure pe sine, lucru care te va ajuta sa devii, in cele din urma, o persoana cu incredere in fortele proprii. Desigur, nu este suficient sa lucrezi doar asupra limbajului gestual dar daca ai pasit pe acest drum vei avea un avantaj considerabil in fata celor care nu acorda importanta acestui aspect. Consolidarea imaginii tale pozitive prin insusirea elementelor de limbaj non-verbal va duce, in cele din urma, la cresterea stimei de sine.

You may also like...