Hipertimesia – boala care nu te lasa sa uiti

Jill Price, o americanca de 42 de ani, sufera de un sindrom foarte rar, Sindromul Hipertimestic. Acesta ii permite (sau o obliga, depinde din ce unghi privim) sa-si aminteasca in detaliu fiecare zi a vietii ei, relateaza site-ul findingDulcinea.com.

In timp ce majoritatea dintre noi se chinuie sa-si aduca aminte o intamplare de acum 5 ani, pentru Jill este ca si cum ar fi acolo. “Sunt aici, dar si acolo, e ca si cum as avea in minte un split-screen”. In 2000 ea a apelat la cativa oameni de stiinta, oferindu-se drept subiect de cercetare. Price are o memorie personala extraordinar de detaliata, dar ea nu este deosebit de talentata la invatarea prin repetitie (faimoasa toceala) – probabil pentru ca n-are nevoie de ea.

De-a lungul timpul au existat numeroase teorii legate de Sindromul Hipertimestic. S-a vorbit, de exemplu, despre faptul ca, poate, Jill Price nu este neaparat foarte buna la a retine evenimente, ci mai putin buna la a le sterge din memorie. Solutia, se pare, s-a gasit recent. Potrivit unui articol publicat in ianuarie 2009, in USA Today, o scanare a creierului lui Jill a scos in evidenta doua zone neobisnuit de mari: nucleii caudali si o portiune a lobului temporal. Nucleii caudali proceseaza automatismele, in timp ce lobul temporal colecteaza si retine faptele. Astfel, se pare ca la Jill Price, aceste doua portiuni functioneaza concomitent, ea ajungand sa rememoreze evenimente la fel de usor cum isi aduce aminte cum sa-si lege sireturile sau cum sa se spele pe dinti.

Jill Price a fost prima persoana diagnosticata cu Sindromul Hipertimestic. Conform cercetatorilor, in lume mai exista inca aproximativ 50 de persoane in aceasta situatie.

smart guess: Cred ca e foarte ciudat sa-ti amintesti cu exactitate (la ordinul orelor si minutelor) tot ce ti s-a intamplat de-a lungul timpului. Prima mea reactie a fost “Wow! Ce tare! Poa’ sa-si aminteasca tot!”. Am mai stat vreun minut pe ganduri si mi-am dat seama “Ce nasol! Nu poate sa uite nimic.” Cred ca astfel ti se schimba destul de mult si notiunea timpului. Amintirile nu mai sunt intamplari pe care s-a pus praful. Totul pare ca ti s-a intamplat acum 5 minute. Banuiesc…

 

You may also like...