Importanta bateriei unui laptop

baterie moderna pentru laptopLaptopurile moderne aduc imbunatatiri considerabile de la an la an, comparativ cu predecesoarele lor. Profiluri cat mai subtiri, procesoare performante, mult accelerate, si displayuri capabile sa inmagazineze cat mai multi pixeli. In ziua de azi, laptopurile sunt atat de capabile incat computerele incep sa devina invechite pentru majoritatea utilizatorilor.

Cu toate acestea, este un alt erou al acestei povesti, unul al carui merite nu sunt recunoscute suficient: bateria. In timp ce multi spun ca viata bateriei conteaza, bateria insasi este deseori ignorata in istoria fiecarui laptop modern. Castigurile sunt asumate sa vina din partea imbunatatirilor aduse procesorului si a ecranelor mult mai eficiente.

De fapt, bateriile au suferit schimbari in ultima perioada, iar prin intermediul acestui lucru au reusit sa implementeze sisteme prin care sunt capabile sa reziste o zi intreaga, dar si care reduc volumul bateriei, acest aspect avand un rol important in determinarea dimensiunii si a grosimii laptopului. De asemenea, acestea isi pot continua performanta pentru cativa ani fara sa isi piarda din calitate sau din durabilitate.

Evolutie, nu revolutie

Entuziasti, fanii si cumparatorii iubesc sa ia la cunostinta informatiile despre noile cipuri, designuri sau tehnologii abordate. Bateria, spre ghinionul sau, nu poate sa ofere asemenea functii. Moderna baterie pentru laptop are la baza celule formate din ioni de litiu, ce au fost folosite pe plan comercial inca de la inceputul anilor ’90.

In timp ce exista o mare varietate de proiecte menite sa investigheze potentialele descoperiri si inovatii ale bateriilor, niciuna dintre ele nu intentioneaza sa devina o realitate comerciala.
Ar mai fi un ultimul aspect, in particular, care a facut ca noile tehnologii ale bateriilor sa fie dificil de urmarit. Producatorii de laptopuri suporta cu notorietate marjele de profit slab, astfel incat acestia nu intentioneaza sa experimenteze cu baterii mai scumpe. Dar asta nu inseamna ca tehnologia nu s-a schimbat. A evoluat destul de rapid, iar acea evolutie a transformat bateriile laptopurilor moderne. Spre exemplu, compania Dell a avut parte de o crestere a densitatii energiei din productiile lor de pana la 35 de procente, asta intamplandu-se doar in urma imbunatatirii bateriilor din ultimii ani. O varietate de tehnici sunt folosite pentru a atinge acele castiguri, de la schimbari minore in compozitia bateriei, la un strat despartitor mai subtire dintre polul pozitiv si cel negativ al fiecarei celule in parte. Acesti pasi nu reprezinta un mare progres in evolutia lor, insa aduc o inovatie radicala, ce probabil va contribui la viitoarele descoperiri.

Dimensiunea este o alta sursa a inovatiei bateriilor. Laptopurile lansate in ultima perioada au folosit, de cele mai multe ori, o celula standard, utilizata in majoritatea produselor, indiferent de marimea acestora. Sistemele acestora, in urma cu cativa ani, foloseau baterii cilindrice. Producatorii nu cereau baterii care sa se potriveasca laptopurilor lor, ci creau laptopuri care sa se potriveasca bateriilor.

In concluzie, bateriile sunt elemente standard din componenta unui laptop. Din aceata cauza nu putem sa luam in calcul o revolutie a acestora, ci doar o evolutie. Cu toate acestea, bateriilor trebuie sa li se aduca merite pentru intrebuintarea si rolul important pe care il au in desfasurarea activitatii unui laptop.

You may also like...