Inteligenta emotionala si relatiile interumane

Mult timp s-a vorbit despre importanta detinerii unui coeficient de inteligenta (IQ)  cat mai mare datorita faptului ca genii, precum Einstein au reusit sa schimbe lumea prin inteligenta lor.

Dar oare acesta sa fie cel mai important lucru de care ai nevoie pentru a avea relatii implinite cu celelalte persoane, pentru a ajunge independent financiar sau a fi mai sanatos?Oare este de ajuns?

Studiile au aratat existenta altui tip de inteligenta si anume inteligenta emotionala sau EQ(Emotional Intelligence).Aceasta reprezinta abilitatea unei persoane de a percepe si a-si controla emotiile si starile interioare si joaca un rol foarte important in relatiile interpersonale de zi cu zi.

Pentru o garantie completa a succesului este necesar sa folosesti ambele tipuri de inteligenta:EQ si IQ.Trebuie sa sti ca emotiile si sentimentele ne influenteaza viata.Orice emotie are atat o parte pozitiva cat si una negativa.

Agresivitatea de exemplu, este negativa atunci cand o lasi sa se stranga in tine si la un moment dat te descarci cu toata forta ei pe cineva, iar poate fi pozitiva intr-un ring de box sau in cazul in care esti atacat si trebuie sa te aperi.

Si in relatii, pentru ca o legatura sa dureze si sa fie puternica trebuie sa existe oconexiune  emotionala intre parteneri.Poti observa in viata de zi cu zi acele cupluri care se despart dupa cateva saptamani sau luni, defapt conexiuneadintre ei e foarte slaba sau chiar inexistenta.

Incepe sa-i acorzi atentie relatiei tale, indiferent ca vorbim despre partenerul de cuplu, copilul sau echipa in care lucrezi.Intelegerea este vitala in oricare dintre acestea si apare odata cu dezvoltarea inteligentei emotionale.

Accepta ca exista diferente intre voi si ca fiecare are propria lui parere.Comunicarea este foarte importanta in relatiile de lunga durata.Spune tot timpul ce-ti place sau nu si ce nevoi ai.Ascultarea activa a celeilalte persoane atunci cand e nevoie va duce la intarirea sentimentului de empatie.Indiferent ca vorbim de prietenie, casatorie sau afaceri, comunicarea intotdeauna a jucat un rol esential in mentinerea unor relatii stabile.

Sa ziceam ca esti la o intrunire de afaceri si o persoana incepe sa critice si devine enervanta pentru toata lumea.Ce faci?

Te enervezi si tu si ai ocazia de a ajunge la un conflict,  sau iti pastrezi calmul si dupa ce termina de vorbit ii prezinti parerea ta pe un ton linistit?

Cu cat nivelul de inteligenta emotionala este mai mare cu atat doua persoane vor stabili legaturi mai puternice si autentice.Astfel o persoana poate intelege ceea ce simte celalalt si stie ce sa faca pentru a-i schimba moralul sau in schimb pentru a rezolva un conflict.

Asadar, trairile, emotiile noastre ne guverneaza viata si ne afecteaza relatiile intr-o mare masura, dar noi suntem cei care decidem ce fel de emotii sa avem si cum sa ne simtim.

Tu esti stapanul emotiilor tale?

You may also like...