Judecatorii il refuza pe Roman Polanski

Regizorului francez/polonez Roman Polanski i s-a refuzat cererea de anulare a acuzatiei de pedofilie, data acum 30 de ani, relateaza Reuters. Judecatorul i-a lasat, totusi, sperante lui Polanski, fugit in 1978 din America, spunand ca este dispus sa reconsidere acea sentinta, daca acesta se va intoarce in sala de judecata pana pe 7 mai. 

Regizorul unor filme ca Chinatown sau Bitter Moon a fost acuzat, intial, pentru sase infractiuni, printre care si viol, dupa ce a facut sex cu o fata de 13 ani, dupa ce consumasera impreuna droguri si alcool. La acea vreme, Polanski a insistat ca nu a fost vorba de viol, dar a pledat vinovat pentru o singura acuzatie, aceea de pedofilie. El a fost inchis pentru 42 de zile, in 1978, pentru o evaluare psihiatrica si, dupa ce a fost eliberat, inainte ca judecatorul de atunci sa pronunte sentinta, a fugit din SUA, convins fiind ca va fi gasit vinovat. De-atunci, Roman Polanski nu s-a mai intors in America, nici macar atunci cand a fost desemnat castigator la Premiile Oscar, in 2002.

Acest caz a reintrat in atentia publica dupa lansarea documentarului Roman Polanski: Wanted and Desired, in care procurorul procesului din 1978 vorbea despre consultarile pe care le-a avut cu judecatorul de atunci, scotand la iveala faptul ca acea sentinta a fost influentata intr-un mod ilegal de acesta. Astfel, regizorul francez de origine poloneza a cerut anularea condamnarii de pana la 20 de ani de inchisioare.

smart guess: Prefer sa nu comentez, chiar nu pot sa-mi dau seama exact cam unde se afla dreptatea (pun pariu, totusi, ca e undeva prin zona de mijloc, ca de obicei). Pot, insa, sa-mi dau cu parerea despre cat de bun e Polanski ca regizor – foarte bun. Pot, de asemenea, sa mai dau un exemplu de regizor talentat cu niste probleme (nu legale) asemanatoare – Woody Allen, care, in criza uneia dintre batranetile lui, si-a dat seama ca s-a indragostit de fiica sa adoptiva si, in cele din urma, a luat-o de nevasta. Asta e, fire de artist.

 

You may also like...