Marea Britanie pregateste patru eco-orase pana in 2016

Eco-valul loveste si Marea Britanie. Si ne bucuram! Saptamana trecuta a fost aprobat proiectul pentru formarea a patru noi orase in sudul si estul Angliei. Potrivit Reuters, acestea vor avea aproximativ 10 000 de case, toate construite la noile standarde de mediu.

Cele patru orase se vor numi Whitehill-Borden, China Clay Community, Rackheath si North West Bicester. Ele au misiunea de a ajuta la rezolvarea lipsei de locuinte din Marea Britanie, minimizand pagubele aduse mediului inconjurator. Casele vor fi eficiente din punct de vedere energetic, strazile vor avea puncte de incarcare pentru masinile electrice, spatiile verzi vor ocupa cel putin 40% din suprafata oraselor, iar scolile vor fi indeajuns de apropiate de locuinte, pentru ca elevii sa poata veni pe jos sau cu bicicleta.

Guvernul englez isi doreste sa termine constructia celor 10 000 de case pana 2016, urmand ca, pana in 2020, numarul acestor comunitati ecologice sa ajunga la 10. Deocamdata, eco-orasele mai au de obtinut autorizatii de constructie. De asemenea, este posibil ca acest proiect sa fie contestat de diverse grupuri locale care se tem ca aceste modernizari vor afecta zonele rurale. Nici actuala opozitie, Partidul Conservator, nu sustine eco-orasele, vazand in cele patru “o solutie neviabila si nepopulara”.

smart guess: De voie, de nevoie, marile puteri ale lumii incep sa se miste eco. Oare cat timp o sa mai treaca pana cand astfel de orase vor incepe sa apara si in Romania? Tare mi-e ca la noi trendul ecologic va iesi din stadiul de intentii mult prea tarziu.

 

You may also like...