Mona Lisa updatata

La Muzeul Louvre, din Paris, Mona Lisa se bucura zilele acestea de si mai multa atentie decat de obicei. Cum e posibil? Simplu, pana in mai, o versiune a celebrei picturi a lui Leonardo da Vinci va fi expusa si in cadrul altei lucrari din muzeu, anunta Reuters.

Artistul contemporan Yan Pei-Ming a expus, intr-o camera alaturata celei in care se afla Mona Lisa, o serie de cinci lucrari, reunite sub numele de “Inmormantarea Mona Lisei”. Acestea reprezinta incercarea conducerii Louvre-ului de a aduce arta contemporana fata-n fata cu cea clasica. In mijlocul celor cinci tablouri se afla o varianta modificata, alb-negru, a Giocondei. Aceasta are lacrimi in ochi si dare de vopsea pe suprafata pictata. Reproducerea lui Pei-Ming este incadradata de doua imagini destul de ciudate, ce par a fi niste nori gri punctati cu imagini ale unor cranii. In extremitatile lucrarii se afla un portret al tatalui decedat al lui Yan Pei-Ming si un autoportret al artistului, tot intr-o ipostaza care sugereaza moartea.

Singura explicatie a franco-chinezului in legatura cu “Inmormantarea Mona Lisei” a fost ca “este un omagiu si o inmormantare”.

De-a lungul timpului, tabloul lui da Vinci a inspirat numerosi alti artisti. Printre cei care au folosit Mona Lisa ca punct de plecare in propriile opere se numara Marcel Duchamp sau Andy Warhol. Lucrarea lui Pei-Ming este, insa, singurul tribut care se afla atat de aproape de original.

Doritorii pot asista la “Inmormantarea Mona Lisei” pana pe 18 mai.

smart guess: E destul de buna ideea conducerii celui mai vizitat muzeu din lume de a-si intineri publicul tinta. Nu cred ca, pana acum, arta contemporana s-a simtit chiar foarte bine primita la Louvre. Daca au de gand sa schimbe acest lucru, nu poate fi decat in folosul artei si vizitatorilor. Evident, pentru ca se pare ca este un element de baza in arta contemporana, “Inmormantarea Mona Lisei” va starni controverse. Ca si in alte “cazuri artistice” celebre, timpul va decide cine are dreptate.

 

You may also like...