NASA vrea mai mult pe Marte decât înapoi pe Lună

O nouă cursă spaţială se vede la orizont. E drept, e totuşi un orizont destul de indepărtat. După ce ruşii se pregătesc de zor pentru o misiune umană pe Marte, conform Reuters, NASA propune o strategie ce urcă Planeta Roşie pe prima poziţie a priorităţilor sale. Această propunere contrazice un plan anterior al americanilor de a readuce un echipaj uman pe Lună până în 2020.

Ca mai toată lumea zilele astea, NASA are, însă, ceva probleme când vine vorba de finanţarea acestui proiect. Acesta este motivul pentru care Agenţia Spaţială ia în considerare si varianta ca lansările rachetelor să fie asigurate de companii comerciale.

Deocamdată, propunerea NASA nu are un termen limită si nici un buget fix, totul urmând să se dezvolte pe parcurs. Planul Generation Mars oferă o perioadă de 30 de ani pentru dezvoltarea tehnologiei, realizarea unor misiuni intermediare către, de exemplu, asteroizi şi obţinerea unui sprijin colectiv pentru o eventuală misiune umană.

smart guess: Pregătiţi-vă copiii de pe-acum! Într-o bună zi o să se întâmple si istoricul eveniment, omul va ajunge şi pe Marte, noi certuri şi controverse se vor isca şi, în final, o vorbă simplă şi profundă se va rosti şi va rămâne în istorie. Întrebarea este: în ce limbă o să fie replica asta viitor-celebră. Sunt curios până unde se va merge cu această nouă cursă spaţială, ce compromisuri şi sacrificii va fi fiecare dintre cele doua părţi în stare sa facă. Ca şi data trecută, ei se vor întrece şi noi vom asista la spectacol.

You may also like...