Norvegia rămâne ţara în care se trăieşte cel mai bine

În fiecare an, Naţiunile Unite publică rezultatele unui studiu ce face clasamentul tuturor ţărilor lumii în funcţie de nivelul de trai. Astfel, potrivit Reuters, şi anul acesta Norvegia a fost desemnată ţara în care se trăieşte cel mai bine, la capătul celălalt al topului aflându-se Niger. Trebuie menţionat, însă, că datele au fost adunate înainte de venirea crizei financiare.

Aşadar, alături de Norvegia, în fruntea clasamentului se mai află Australia şi Islanda, trio-ul codaş fiind completat de Afganistan şi Sierra Leone. Pentru întocmirea acestui index, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a colectat în 2014 date despre PIB-ul pe cap de locuitor, nivelul educaţiei şi speranţa de viaţă. Diferenţele au fost foarte mari între statele dezvoltate şi cele în dezvoltare. „În ciuda unor îmbunătăţiri evidente de-a lungul timpului, progresul a fost disproporţionat”, remarcă PNUD într-un comunicat oficial.

De exemplu, în timp ce în Niger speranţa de viaţă este de 50 de ani, în Norvegia ea este cu aproape 30 de ani mai mare, iar pentru fiecare dolar câştigat de o persoană în Niger, în Norvegia se câştigă 85.

În ceea ce priveşte speranţa de viaţă, cel mai bine s-a clasat Japonia, cu 82,7 ani, Afganistanul aflându-se la polul opus, cu 43,6 ani. La capitolul PIB-ului pe cap de locuitor, Liechtenstein s-a poziţionat cel mai bine, cu 85.383$, ultimul loc fiind ocupat de Republica Democrată Congo, cu 298$.

PNUD publică acest studiu din 1990 şi, potrivit ultimilor estimări, dezvoltarea umanităţii s-a îmbunătăţit la nivel global cu 15% începând din 1980, cele mai mari urcări fiind realizate de China, Iran şi Nepal.

smart guess: OK, văd că degeaba aşteptăm, România n-are de gând să urce pe primul loc. Ce facem, deci, ne mutăm în Norvegia sau încercăm să ajungem mai sus în clasament?

 

You may also like...