Noutatile la scanarea presei din Romania

Pe linga blogurile favorite 😉 una dintre preocuparile mele (aproape) zilnice este scanarea presei .ro. Si sunt consecvent cu activitatea asta de (in curind) 11 ani de cind am plecat din patria-muma pentru plaiuri (pe care le credeam) mai verzi. Doua dintre bolile care chinuie rau presa romaneasca sunt provincialismul si superficialitatea. Un exemplu: Gandul, autointitulat cotidian quality, publica ieri un articol – autointitulat reportaj. In mare ideea de baza este ca turistii care vin in Romania se simt naspa si vor sa plece cit mai repede. Spun ca avem de-a face cu un reportaj-cu-ghilimele pentru ca in esenta este o culegere de citeva review-uri de pe site-uri de profil. Cam subtirel pentru un … reportaj la un ziar … quality. Zic eu! Voi sa ma contraziceti!

Primul review este al unui britanic care a petrecut, atentie mare, 20 de zile in Romania. Si ce concluzie a tras el, britanicu’? “Cel mai interesant lucru pe care localnicii mi l-au putut arăta este palatul construit de dictatorul lor, Ceauşescu.” Pai mai John, daca te-ai plimbat 3 saptamini de la est la vest si de la nord la sud cum pretinzi, si asta e lucrul cel mai interesant pe care l-ai vazut, esti cam tolomac! Iar daca tu, ziarist, ai gasit de cuviinta ca parerea unui tolomac este reprezentativa pentru starea turismului Ro … esti din aceeasi gasca cu John!

Apoi inca vreo 3 indivizi, si astia reprezentativi s-ar zice din moment ce si-au gasit locul in paginile Gandului, se pling de viata de pieton si/sau sofer. Am fost anul trecut de 2 ori in Bucuresti, tot ca turist, si nu am vazut povestile astea cu Porsche-uri alergind cu “100 mile pe ora” prin Bucuresti. Nu zic ca nu or fi, dar de aici pina la a scoate asta drept ceva reprezentativ e cale lunga.

You may also like...