O “Cola” de bors

Cu vreo 20 de ani in urma, o data cu deschiderea granitelor au trecut frontiera in Romania si porcariile alimentare.

Cred ca primele care s-au repezit in “Alimentarele” noastre au fost celebrele bomboane Bonibon, produse de la fel de celebra companie Kent ( celebra pentru urechile noastre de popor care cu tigarile Kent rezolva orice. Nu cred insa ca bomboanele erau produse de compania cu tigarile. Cu toate astea, lipindu-se perfect pe istoria noastra cu tigarile, bomboanele au avut un succes urias).

Un pic mai tarziu, frustrarile acumulate ani de zile in timpul vizionarii filmelor in care actorii beau bautura aceea maro si acidulata s-au topit precum cuburile de gheata intr-un pahar de…ati ghicit: COCA COLA. In sfarsit, bautura simbol al bunastarii Occidentului se prelingea si in gatlejurile noastre secatuite de atata apa de la robinet si Brifcor. Ne-a luat cativa ani buni sa ne prindem ca bautura era mai degraba o licoare utilitara decat una alimentara. Consumat regulat lichidul cam facea “buba” la stomac. Se dovedea insa miraculos pentru inalbirea argintariei iar petul era un excelent recipient pentru pastrarea apei (cand se oprea) sau a borsului pentru ciorba. Babutele care faceau bors aveau adevarate depozite de sticle goale de “cola” iar cand cumparai te intrebau: “Cat sa fie? O “cola” sau doua ?”

Tot atunci, cel mai mare magazin din oras (care se numea “Modern”) a intrat in rand cu Macys si altele asemenea si a inceput sa ofere clientilor sai sacose branduite. Asa se face ca daca iti cumparai o pereche de sosete te pricopseai si cu o sacosa. Sacosa, pe care era tiparita poza magazinului, era solida, confectionata dintr-un carton destul de gros, numai buna sa cari cu ea…cartofi!

La oras, ca la oras dar la tara, avea sa imi spuna un prieten, atat sticlele de “Coca Cola” cat si sacosele de la “Modern” erau vedete absolute. Practic cuvantul “cola” inlocuise cuvantul “sticla” iar “moderna”, “sacosa”.

Probabil ca atunci cand un satean isi trimitea copilul la cumparaturi dialogul suna cam asa:

– Vasili!

– Da, bre!

– Du-ti ãi tatâ la Cooperativâ sî ia o “modernâ” di cartofi.

– Chiar acu’?

– Da. Acu’. Şî pi drum opresti-ti sî la Floarea a lu’ Ion s-ntreab-o dacâ i s-o acri’ borsu’.

– Asa, si?

– Ei si daca i s-o acrit, ia tatâ sî o” colâ” di bors. Da’…ai vinit?

P.S. Cel mai probabil bietul Vasile n-am mai “vinit” la un moment dat. A plecat la cules capsuni si acolo a ramas. Floarea ii mai trimite din cand in cand bors. Iar el, sticle de cola. Se vorbeste prin sat ca Vasile ar putea deschide o fabricutza de bors pentru…diaspora 🙂 !

You may also like...