O problema europeana destul de grava

“Strazile din centru s-au umplut de cersetori. La intersectiile rutiere vrei, nu vrei, trebuie sa ii lasi sa iti spele parbrizul. Cine sunt oamenii astia?”, ma intreaba nedumerit Herr Schweizer in timp ce stam la o bere in pauza de la meci.

Eh…Eu cam stiu cine sunt. Dupa cum stiu ca de cativa ani buni, Occidentul are o noua problema de rezolvat: problema romilor. Unii europeni sunt toleranti cu noii veniti. Altora le provoaca mila. Ba mai sunt unii care ii invidiaza pentru curajul de a duce o viata in bataia vantului si in afara oricaror canoane. Iar altii, dupa cum se poate vedea mai jos ( in afisele publicate de un partid din Elvetia care s-a opus deschiderii granitelor pentru romani, pentru ca ii considera tigani), nu ii mai vor deloc.

Inainte de deschiderea granitelor catre vest problema romilor era una interna: era o chestiune fie romaneasca, fie sarbeasca, fie bulgareasca, adica a tarilor ai caror cetateni de etnie roma s-au raspandit ca o hemoragie de la est la vest. Guvernele europene cer Bruxellesului o strategie privind romii iar Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a aprobat recent un raport care e ca un ultimatum adresat celor 47 de state membre: romii trebuie incurajati sa mearga la scoala pentru a avea lideri la ei in tara, trebuie sprijiniti sa isi gaseasca de lucru, guvernele trebuie sa le garanteze dreptul de a avea asistenta medicala, cu alte cuvinte trebuie sa li se asigure toate conditiile pentru a se simti bine la ei acasa. Unde (scrie doar printre randuri) ar trebui sa si ramana.„Enough is enough!“

In lumea artistica lucrurile stau un pic altfel. Filmele despre tigani au succes garantat iar in moda, in muzica, e trendy sa fii gipsy. Nu putini muzicieni au preluat teme tiganesti iar in Germania de pilda, un Shantel sau Mahala Raj Banda canta intotdeauna cu salile pline. Insa una este cultura gipsy si alta „spectacolul“ oferit de tiganii care cersesc sau cei care spala parbrize.

Televiziunea germana ARD a difuzat recent un amplu reportaj despre tiganii cersetori romani din Germania. Jurnaliştii germani nu s-au multumit sa le urmareasca doar activitatea din Berlin. I-au urmat in Romania, unde au inteles ca cel care organiza toata afacerea era o persoana care locuia intr-un castel. Cu turnulete.

 

You may also like...