O problema europeana foarte grava – partea a II -a

Faptul ca jurnalistii nemti au mers “pana in panzele albe” mi se pare un bun exemplu pentru ceea ce ar trebui sa faca deopotriva tiganii si autoritatile romanesti. Sa mearga “pana in panzele albe”! Daca cativa jurnalisti au putut veni din Germania si au ajuns sa filmeze chiar si turnuletele care se ridica de pe urma retelei de cersetori, ma gandesc ca politistul din sat ar putea sa stie cum il cheama pe omul care sta in casa cu turnulete, nu? Unii vor spune ca nu stiu ce vorbesc. Ca banii nu au culoare si nici etnie.

Ca in fata unor tigani cu atata banet politistii nu au autoritate, ca nu sunt dotati corespunzator. Asa e. Dar daca vrem sa facem din Romania o tara in care ne fie drag sa traim, de aici poate ca ar trebui sa incepem. Intr-o Romanie unde prea multe legi nu se respecta, Politia ar trebui sa fie o institutie ocolita de taieri de buget. Nu stiu cati agenti secreti are Germania. Pot sa va spun insa ca politisti sunt suficienti cat sa le simti prezenta si sa intervina fie si atunci cand te vad fastacit pentru ca te-ai ratacit intr-o zona a orasului pe care nu o cunosti. Nu te deranjeaza. Dar ii simti prezenti, sunt dotati, intervin eficient. (Oare de ce am senzatia ca bugetul Ministerului de Interne german este mai mare ca cel al serviciilor secrete si nu invers, cum e in Romania?)

In ce ii priveste pe tigani, cred ca ideea ca trimitandu-si copii la scoala vor ajunge intr-un orizont de timp sa fie, precum comunitatea maghiara, o organizatie puternica, condusa de o intelectualitate respectata, este cea mai serioasa solutie care s-a pus pana acum pe masa.

In mod normal ar trebui sa functioneze. Dar scoala iti ofera niste cunostinte intr-un domeniu. Te face medic, judecator, profesor etc. Nu, nu te face om. Onoarea, constiinta lucrului bine facut, bun simt, respect pentru ceilalti, sunt lucruri care se deprind in comunitatea in care traiesti. Le inveti in „cei 7 ani de acasa“ si le aplici apoi tot restul vietii. Pana cand tiganii nu isi vor spune: „Dosta!“ si nu vor incepe sa isi faca singuri ordine in propria ograda, printr-un fel de „judecata tiganeasca primordiala“ nici o mie de rezolutii europene si nici lideri cu scoli inalte nu ii vor aduce in rand cu lumea. Iar la acest din urma aspect, poate nu ar fi rau sa invete din greselile noastre. Liderii nostri au CV-uri impresionante. Nici nivelul de trai si nici sanatatea morala a patriei (ambele, in stransa legatura, de altfel) nu impresioneaza pe nimeni.

( P.S. Nu prea imi dau seama daca clipuri ca cel de mai jos le fac bine sau rau tiganilor…)

You may also like...