Ochelarii de protectie utili in timpul programului de lucru – principalele categorii

ochelari de protectieDin amalgamul echipamentelor de protectie nu trebuie sa lipseasca ochelarii, un accesoriu pe care de cele mai multe ori suntem tentati sa il lasam la finalul listei de prioritati. Acest lucru nu ar trebui sa se intample, tocmai pentru ca analizatorul vizual ne este indispensabil, iar protectia sa poate fi asigurata in timpul lucrului doar prin simpla purtare a unor ochelari calitativi. Iar cand apelam la conceptul de „calitate” ne gandim deopotriva la lentile anti UV, ori la materiale precum policarbonatul.

Specialistii din acest segment de piata ne recomanda sa oferim credit doar ochelarilor certificati si nu produselor contrafacute care se declara a fi fi potrivite pentru protectia ochilor, chiar daca ele nu sunt eficiente impotriva ultravioletelor ori a celorlalte elemente din jur care ne pot face rau in timpul lucrului ( aschiile provenite de la lemne ori portiunile de sticla). Caror job-uri se adreseaza modelele performante de ochelari de protectie? Multor domenii, insa cei mai mai vizati sunt lucratorii din domeniul constructiilor, al tamplariei, al montajului de ansamble ori personalului care isi desfasoara activitatea intr-o vopsitorie.

Modelele anti UV– direct proportional cu nivelul de retentie al luminii pe care il manifesta lentila, ea poate avea culori dintre cele mai diversificate. Majoritatea isi conserva totusi fundalul transparent, insa lentilele colorate intens par a fi mult mai eficiente.

Modelele oferite pe baza prescriptiei medicale – in anumite domenii nu puteti purta ochelarii de protectie deasupra celor de vedere, iar din aceasta cauza este esential sa mergeti la un consult oftalmologic. In urma analizelor, medicul va decide care sunt dioptriile ce vi se potrivesc, sugerandu-va si o rama potrivita structurii faciale. Exceptand dioptriile si rama, important este si tratamentul de antizgariere pe care specialistul il va aplica peste suprafata lentilelor, astfel incat ele sa nu se degradeze foarte rapid.

Modelele destinate protectiei impotriva agentilor chimici – printre caracteristicile lor se numara tratamentul anti – chimic aplicat pe suprafata lentilelor, designul care nu permite patrunderea compusilor nocivi in jurul pleoapelor, dar si rama cu o arthitectura stabila, demna sa absoarba orice tip de impact. Inainte de a va achizitiona o astfel de pereche, trebuie sa fiti atenti la suportul protectiv lateral, astfel incat el sa se plieze cat mai bine pe diamentrul capului.

Modelele tip „bariera” – cei care lucreaza intr-un domeniu in care nu sunt feriti de aburii industriali nocivi, de cantitati uriase de praf ori de vapori trebuie sa mizeze pe o astfel de alegere. Ochelarii din aceasta categorie au un design ce acopera intreaga fata.

Cum putem clasifica ochelarii din punctul de vedere al ventilatiei?

In trei sectiuni, in functie de modul in care ei permit interactiunea cu mediul exterior. Pe de-o parte, avem ochelarii cu ventilatie directa, cei care permit patrunderea aerului din exterior catre interior. La mijloc se situeaza modelele cu o ventilatie indirecta, orificiul prin care se realizeaza schimbul de aer cu mediul exterior fiind mascat, astfel incat sa nu permita patrunderea lichidelor prin procesul de stropire. Ultima categorie este cea a ochelarilor fara ventilatie, conexiunea cu mediul inconjurator fiind inexistenta. In acest caz, protectia este de 100%, impotriva tuturor agentilor nocivi pentru organism.

You may also like...