Opera High Definition la cinematograf

The Met: Live in HD este un proiect al Operei Metropolitane din New York prin care cele mai apreciate spectacole ale stagiunii sunt transmise live, in format High Definition, in cinematografe din toata lumea. A pornit in stagiunea 2014-2015, s-a raspandit in peste 850 de cinematografe digitale, din 31 de tari, iar anul acesta a ajuns si-n Romania, la The Light Cinema.

Aceasta initiativa face parte dintr-un proces mai amplu al Operei din New York, de extindere a audientei. Astfel, The Met a atacat era digitala prin transmisiuni radio, podcasturi pentru iPod, streaming video in direct pe site-ul oficial si chiar transmisiuni gratuite in anumite scoli din New York. Stagiunea trecuta, The Met: Live in HD a avut foarte mare succes, adunand 935,000 de spectatori, mai multi decat cei prezenti in sala propriu-zisa de spectacol.

Ca si in celalalte tari, The Met: Live in HD este transmisa in Romania prin satelit. Potrivit YourMoney, prima reprezentatie-transmisiune in direct a avut loc pe 10 ianuarie, la The Light Cinema din Bucuresti. Spectacolul transmis a fost La Rondine, de Puccini, avandu-i drept capi de afis pe soprana Angela Gheorghiu si pe sotul sau, Roberto Alagna. A urmat Orfeo ed Euridice, de Gluck, pe 24 ianuarie. Urmatoarea transmisiune are loc pe 7 februarie, bucurestenii putandu viziona Lucia di Lammermoor, de Donizetti. Tot in aceasta stagiune, la The Light Cinema vor mai fi transmise Madama Butterfly, de Puccini – 7 martie, Sonnambula, de Bellini – 21 martie si La Cenerentola, de Rossini – 9 mai.

smart guess: Foarte buna initativa Operei Metropolitane din New York. De asemenea, in teorie, a fost o idee foarte buna si aducerea The Met: Live in HD in Romania. Din pacate, am cateva dubii in privinta succesului acestui program la noi in tara. Amatorii de opera nu sunt foarte numerosi, iar pentru aceia care apreciaza, biletele sunt destul de scumpe. Sper, totusi, sa ma insel si sa se umple cinematograful mai ceva ca la filmele sub-mediocre care domina box-office-ul.

 

You may also like...