Penguin va publica o culegere de scrieri clasice in varianta Twitter

estitele carti de rezumate literare sunt in pericol! Elevii vor putea citi acum variante si mai scurte ale celor mai cunoscute opere clasice. Potrivit Cotidianul, celebra editura Penguin va lansa in aceasta toamna volumul Twitterature. Acesta va contine 75 de romane si piese rezumate in limbajul specificTwitter, in maximum 140 de caractere.

Colectia a fost conceputa de doi studenti in varsta de 19 ani, de la University of Chicago. Alex Aciman, care studiaza literatura comparata, si Emmet Rensin, student la filosofie, ambii in anul I, isi explica proiectul “Imaginati-va cum ar fi fost daca Ahile ar fi avut cont pe Twitter si un iPhone si si-ar fi spus povestea in timp real! Asa o sa fie cartea asta!”. In esenta, cei doi tineri vor sa ironizeze intr-un mod amuzant narcisismul si egocentrismul manifestat in reteaua Twitter.

Rensin si Aciman au spus ca, in afara de seria Twilight, au citit toate operele pe care le vor rezuma in volumul Twitterature. Editura Penguin va lansa colectia in luna septembrie a acestui an.

Evident, cei mai aprigi contestatari ai proiectului sunt profesorii. Argumentele sunt exact alea la care v-ati astepta: ‘elevii nu mai citesc’, ‘e o insulta adusa literaturii’ si ‘asa se descurajeaza lectura’.

smart guess: Parerea mea e ca profesorii nu (mai) au simtul umorului deloc. Cum isi poate inchipui cineva ca poti intelege o carte rezumand-o in 140 de caractere? Twitterature imi pare doar o initativa haioasa care nu vrea decat sa ironizeze acest sistem si sa amuze cititorii, in special pe cei care cunosc deja cele 75 de opera ‘rescrise’. Ceva propuneri pentru cei doi studenti din Chicago? Cum ‘twitterim’ Morometii, de exemplu?

 

You may also like...