Pericolul distrugerii creative

Citesc în prezent “De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson. Cartea este despre modul în care națiunile de-a lungul istoriei au atins prosperitatea sau sărăcia. În esență, națiunile ating prosperitatea prin inovații care le aduc la noi culmi economice. Revoluția industrială din secolul al XVIII-lea este un exemplu primordial.

Astfel de inovații au un efect „negativ”: totuși, ele provoacă distrugerea creativă. Noul înlocuiește cel vechi. Drept urmare, mulți oameni își pierd locul de muncă dacă nu pot ține pasul cu noul. Odată cu mecanizarea producției textile, de exemplu, cei care au lucrat de mână în cele din urmă și-au pierdut locul de muncă.

Pericolul distrugerii creative este real și rămâne și astăzi. De exemplu, automatizarea ar putea înlocui 40% din locurile de muncă în următorii 15 ani. Am putea fi lăsați în urmă dacă nu suntem atenți.

La asta mă gândesc în ultimul timp. Vedeți, blogez aici de 13 ani. Deși acest lucru ar putea arăta longevitatea, arată, de asemenea, că sunt predispus la distrugeri creative. Un nou mod de a face lucrurile ar putea veni oricând și să mă lase în urmă. Dacă nu sunt atent, aș putea deveni o victimă.

Dar distrugerea creativă ar putea deveni o mare oportunitate dacă ne aflăm printre cei care o inițiază. Există multe exemple de acest lucru în lumea afacerilor. Microsoft a decolat în revoluția microcomputerului, care a fost distrugerea creativă a producătorilor de computere vechi. Amazon a decolat în revoluția de pe Internet, care a fost distrugerea creativă a magazinelor de cărămidă și mortar. Apple a decolat în revoluția smartphone-ului, care a fost distrugerea creativă a producătorilor de telefoane vechi.

La nivel individual, cred că supraviețuirea distrugerii creative necesită să deveniți un versatilist: o persoană care se poate adapta rapid la situații noi și poate profita de ele. Vei putea apoi să călărești un nou val atunci când va veni.

Un ingredient cheie pentru a deveni versatilist este pasiunea pentru învățarea pe tot parcursul vieții. Trebuie să fii dornic să înveți și trebuie să o faci toată viața. De asemenea, trebuie să experimentați lucruri noi. Un mod de a face acest lucru este prin a avea proiecte secundare.

Încă lucrez la asta, dar vreau să fiu un versatilist bun. Nu vreau să fiu victima distrugerii creative. În schimb, vreau să fiu un inițiator al acestuia, dacă este posibil.

Și tu? Cum te pregătești pentru distrugerea creativă? Simțiți-vă liber să vă împărtășiți gândurile în comentarii!

You may also like...